fredag 19 oktober 2012

Hos psykiatern. Franska barnteckningar
Under ett av de många läkarbesöken hamnade vi hos en invärtesmedicinsk specialist som delade väntrum med en psykiater. Franska väntrum är fruktansvärt kala och trista men det här var desto intressantare eftersom väggarna var dekorerade med ett stort antal barnteckningar.

Denna psykiater har uppenbarligen låtit barnen rita kring vad man pratat om. Eftersom jag faktisk är utbildad bildterapeut själv intresserade det här mig särskilt. Klicka på bilderna och titta och se vad de förmedlar.

Den översta bilden är särskilt gullig tycker jag. En vänlig mammafigur som håller sin lilla så fint i famnen. Desto lessnare blir man ju när man tittar på Sophies bild, nummer två. Arma barn, hon går ju alldeles sönder i alla kanter. Hur ska man kunna leva ett bra liv om man är alldeles sprucken upptill och har så nervösa tår att man knappt kan stå stilla eller få fotfäste i tillvaron. Den här bilden grep verkligen tag i mig och jag hoppas att Sophie fick så mycket hjälp det bara behövdes för att må bättre nu.

Och vad ska man säga om den sista bilden? Typisk pojkbild skulle jag vilja säga men något skräckinjagande ändå. "Nu ska den galna doktorns operation börja" står det och inte ser det ut att bli någon rolig tillställning.

Ja, titta och känn efter själva. Och det här med att rita och måla det man känner är en särdeles bra metod att använda för att komma i kontakt med sådant det kanske annars är svårt att sätta ord på. Sophies teckning kunde inte vara mer uttrycksfull!

1 kommentar:

Elisabet. sa...

För många, många år sedan var det en utställning på .., ja, möjligen ett bibliotek eller nåt sånt, med barnteckningar från något land inte sååå långt från vårt.
Det var helt fantastiskt vilka bilder där var och jag minns att jag skrev till Röda Korset (som jag tror hade ordnat det hela) och frågade om man kunde få köpa en av tavlorna, när utställningen var tillända.
Det fick man inte.