måndag 4 juni 2012

Mums på Fête des Mères






Min snälla och omtänksamma man bjuder mig på Mors Dags-middag. Det är ju inte hans sak alls men eftersom barnen är en bit bort så tycker han att en mamma skall firas ändå.

Det har varit varmt och kvavt hela dagen, nästan 29 grader på eftermiddagen. Vi sitter inne trots allt men precis bredvid det öppna fönstret ut mot restaurangens terrass där lavendeln doftar och det svalkar skönt i medelhavskvällen.

Vad vi åt? Till förrätt fick jag underbart god gåslever på toast och med fikonchutney och en urgod tomatsalsa till. Maken tog en specialvariant - crème brulé med chèvre och pinjenötter - urgott. Min huvudrätt var bland det godaste jag ätit - stekta pilgrimsmusslor och så några pyttesmå snäckor till det. På en bädd av mjukstekt purjo och med en fanstastiskt gott kryddat gräddskum. Yum!

Och efterrätten blev "mignardises", dvs en litet smakprov på restaurangens olika efterrätter. Nu åt jag för första gången ljummen ananas i småbitar med kokos vilket var en smakupplevelse. Minichokladbakelser och jordgubbar i vanilj med flan och i glaset något med hallon och god kräm och så chokladbitar längst ner.

Dricker man den här restaurangens lantvin som är utsökt gott och prisvärt är det här en måltid för två som landar runt 700 kronor. Och då får man emelllan rätterna sorbet med rom för matsmältningen, före maten god sardellröra på toast och till efterrätten en glas gott bubbel!!


8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag suckar och plockar fram lite knäckebröd och ost till kvällsmat... som vanligt.

(Fast obs! Jag gnäller inte, för snart kommer båtsäsongen och då brukar maken bjuda på mat på nån av alla skärgårdskrogar som finns i vår skärgård, för att jag ska slippa krångla med att laga mat i båten.)

Dubbelörn sa...

Vilken meny! Underbart, kan nästan förnimma smakerna.

Vi åt en kväll på en fantastisk restaurang i Marseillan. Otroligt vackra upplägg o maten var på en helt annan nivå än andra rest. Maten var himmelsk! Och menyn gick på 28Euro... Var i Sverige äter man för dryga 250kr 3-rätters gourmetmat? Vi går nästan aldrig ut o äter här hemma. Och gissa om jag njöt av vår vecka i Marseillan :).

Fellini sa...

Låter både spännande och fantastiskt. Vi ska bila bort i era trakter om några veckor, får man locka ur dig namnet på Restaurangen?
Hälsar vi från Fayence

Vanja sa...

En sak är säker: I det där landet vet man hur man ska ätas! :)

Elisabet. sa...

Ja, och jag har inte handlat hem nåt till lunch ..., det får väl bli havregrynsgröt ,-)

Sfinxen46 sa...

Oj! Vad utsökt, deliciöst gott det verkar ha varit:) Sjäv åt jag 2 riskakor med ost på och lite lättyoghurt:( Men du är definitivt värd måltiden, mamma som du är. Kram

Vanja sa...

Jag dreglar lite idag också. Var tvungen att visa sambon läckerheterna.

Monet sa...

Till alla: numera är det sällan vi går ut och äter. I början var det oftare, mycket för att lära känna priser, viner, omgivningar och så maten förstås.

Uteätande går inte att jämföra på en och samma dag med Sverige. Det är klart att det finns svindyra restauranger här också, många med Michelinstjärnor och lustigt nog ligger flera ute i landsorten. Vi har en jättefin i vår egen by!!

Men de flesta, som inte är turistfällor med sega köttbitar och gammal pommes-fritesolja till höga priser erbjuder prisvärd mat och god och intressant "plat du jour", dagens rätt alltså.

Och Dubbelörn har rätt - var i Sverige äter man gourmetmat med tre rätter för 250 kr? Om man sen håller sig till husets vin, och det kan man gott göra här i Provence med det fantastiska vin som produceras här, så är det fullt överkomligt.

Numera äter vi en "vanlig lunch" hemma och sen blir ofta ost och bröd till kvällen. Det som skiljer från Sverige är att vi dricker vin, det är en del av kulturen som vi gärna anammat. Så till vardags är det inte så märkvärdigt hos oss heller. Men havregrynsgröt har jag inte ätit sedan jag var barn och nästan kräktes av den så DET finns inte på vår karta:-)

Fellini: Restaurangen heter La Bastide Enchantée och ligger nära en by som heter Solliès Ville (alternativt Solliès Toucas), längs med vägen D554. Avfart 7, Les Terrins från motorvägen A57. Reservera gärna. Du hittar deras hemsida på nätet.