lördag 9 juni 2012

Fête des voisins. GrannfestSamma dag. över hela Frankrike, i varenda by och i vartenda kvarter hålls "fête des voisins". Grannarnas fest.  Den är i och för sig inte mer annorlunda än de by- och samfällighetsfester eller kvartersditon som man har i Sverige. Det unika är att det, på samma sätt som den kommande "Fête de la musique", musikfesten, sker samtidigt i hela landet.

Här har våra grannar samlats - en del av dem, alla deltar inte - på områdets boulebana. Alla tar med sig att äta och dricka och allt dukas sedan upp som en gemensam buffé. Tar man med sig, som vi gjorde, en bag-i-box, får man räkna med att den är slut innan kvällen och att alla förser sig! Kanske ändå att den största skillnaden är att här är också de riktigt gamla med. Precis som de yngsta bebisarna. Till långt fram på kvällen.

I år spelade kära maken på ditfraktade pianot och det blev både svenskt och Frêre Jacques på slutet. Tillsammans med en av de yngre grannarna som gick och hämtade sitt munspel blev det många applåder och stor uppskattning!!

Och vi lärde känna ännu några av grannarna som det nu är lättare att byta några ord med när vi ses. Att en av dem är kock framgår kanske av den mest illgröna tårta jag sett. Men urgod var den - bara choklad och pistage rätt igenom!!

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och jag faller pladask för farbrorn i blå tröja och keps!

candela sa...

härligt att samlas så där ..liknande träffar finns här på ön .som jag återflyttat till,.. men då för hela byn ,för den är så liten