lördag 25 februari 2012

Prinsesspudel

I Frankrike är det så att rashundar måste få namn efter viss bokstav, beroende på vilket år de är födda. I Dessis fall gällde bokstaven D. Alltså fick hon av oss det fina och franska prinsess- och drottningnamnet Désirée - den efterlängtade. Fast i dagligt tal är det förstås Dessi som gäller.

Hade hon fötts året efter hade vi fått välja namn på E. Kanske hade det då blivit Estelle? Fint namn är det alldeles oavsett vem som bär det och hela diskussionen om vad som är lämpliga namn till en liten nyfödd prinsessflicka tycker jag är häpnadsväckande larvigt.

Det är väl klart att föräldrarna väljer vad de själva vill att barnet ska heta och i det här fallet tycker jag det finns flera skäl som jag kan ana mig till. Jag är tillräckligt gammal för att minnas Estelle Bernadotte, Folke Bernadottes amerikanska hustru. Hon fanns i hovkretsarna ungefär som prinsessan Lilian har gjort i många år, stilig och vacker. Var engagerad i scoutrörelsen precis som kungen och och verkade vara en varm och engagerad person. Jag tror att jag faktiskt har mött henne som barnscout vid en kyrklig scouthögtid, kanske är det därför minnet av henne sitter kvar hos mig. Hennes man, Folke var dessutom gudfar till nuvarande kungen och var djupt engagerad i Vita Bussarna och svenska hjälpinsatser mot nazismens offer efter andra världskrigets slut.

Namnet är dessutom franskt och ger hänvisning till den franska Bernadottesläkten där ju lustigt nog Victorias egen födelsedag infaller på den franska nationaldagen den 14 juli. Kan namnet, som dessutom låter både prinsess- och drottninglikt komma att förknippas med de svenska anfäder som faktiskt gjort märkbart modiga  internationella insatser och fått betala ett pris för det - Folke Bernadotte mördades i Palestina 1948 - så kanske debatten lugnar sig något.

                                                                        Desirée

Talet om att händelsen, dvs prinsessfödseln skulle ha fått stor internationell uppmärksamhet tycker inte jag stämmer heller. Det har inte nämnts ett ord om detta i fransk press eller i nyheterna. Inte i internationella medier som CNN heller. Jo, i en fransk Hänt-Veckan-variant har det stått lite om Victorialyckan och kanske i tysk press också. Och i den skandinaviska förstås. Men man ska inte inbilla sig att det här är en världsnyhet när det brinner överallt, val i viktiga länder står för dörren och kriserna fortfarande duggar tätt. Det spelar ju heller ingen roll - det viktiga är väl att man i Sverige skjuter salut och visar upp barnet enligt gamla traditioner och att de flesta gläder sig åt ett lyckligt föräldrapar och en uppenbart söt och välskapt bebis.

Sen kan man ju undra hur många som kommer att döpa sina flickebarn till Estelle framöver?

1 kommentar:

Kors och Tvärs sa...

Håller med om att debatten om namnet blivit enormt överdriven. Och att Herman Lindkvist kan säga saker som "det låter som en nattklubbsdrottning" känns faktiskt kränkande...