söndag 19 februari 2012

Svensk gudstjänst i urgammalt franskt kapellDe vackra fönsterbilderna från igår kom från det här lilla kapellet, "Chapelle de Notre Dame de Pépiole" där vi tillsammans  med ett tjugotal andra svenskar, bosatta i närheten, fick vara med om en svensk andaktsstund i ett av Frankrikes, sägs det, äldsta kapell.

Det är från 600-talet och känn bara på den känslan en stund. Medeltiden är vi vana vid både i Sverige och här nere, men 600-talet? I trappstenen finns rester av en gammal kultplats och förstås har kapellet restaurerats i omgångar, både på 1100-talet och senare under 1900-talet.

Det var så litet och charmigt och fint och ut kom kapellets präst som varit här sedan 1956 - bara det en evighet tycker man. Han och vår ciceron Elisabeth A kom genast i samspråk och han berättade livfullt om kapellets historia. Titta en så gullig och charmig prästfarbror, med halsduk och guldkors och mycket att säga om "sin plats på jorden".

Svenska Kyrkans präst med kantor hade kommit en bra bit ifrån och det blev en speciell känsla att lyssna till bibeltexter i samband med fastan, sjunga välkända svenska psalmer och läsa Fader Vår på svenska i det här lilla heliga kapellet. Vår lilla Dessi fick följa med in och satt snällt i ett litet hörn tillsammans med oss och lyssnade på de vackra psalmerna men med uppmärksamheten i hög grad riktad mot den randiga lilla kapellkatten som smög runt benen på oss. Den fick vara där sa den franske prästen, "men inte kliva upp på altaret".
De urgamla fönstermosaikerna fanns inte från början utan är gjorda senare när man tog upp ljusinsläpp och förstås är det gamla franska flaskglasbottnar som ger de vackra och oregelbundna mönstren, alla med bibliska motiv.

Efter vår lilla andaktsstund var det så dags för gemensam lunch i närbelägna Six Four Les Plages, en härlig liten stad vid havet, inte så långt från Toulon.Posted by Picasa

Inga kommentarer: