fredag 24 februari 2012

Franska hantverkare

De här killarna installerade under en het sommardag för två år sedan hela vårt luftvärmepumpsystem, ett omfattande sådant på både under- och övervåning. Det tog från åtta på morgonen till åtta på kvällen med en enda kort lunchpaus och så förstås vattenpauser i den 40-gradiga värmen.

Det skulle ta en dag hade mannen i mitten lovat och det gjorde det också. I Sverige hade dagen slutat senast kl. 1700 - här skulle man hålla på till det var klart och det var det först på kvällen. Den som möjligen fått för sig att fransmän är slöa och lata och inte kommer när de ska och hittar på alla möjliga konstiga anledningar till att inte dyka upp - allt sånt som engelsmannen Peter Mayle skrev om i sin bok Ett år i Provence - allt det där inträffade möjligen hos honom. Inte hos oss.

Vi har en servicegrad i det här samhället som är helt otrolig. Inte bara när det gäller hantverkare eller andra hjälpredor i huset eller trädgården. Doktorn kommer hem i ilfart om det behövs, brevbäraren ringer på om något behöver signeras, blommor körs ut förstås, det plingar på dörren ofta och alltid är det någon trevlig serviceperson som har ett ärende till oss. Alla paket körs till dörren, allt från mobiltelefon till EU-moppe. Alltid i tid och efter att man ringt och stämt av att vi är hemma. Ska något lagas bestäms också detta med dag och tid och det hålls alltid. Allt från genomgång av kyl och frys, lagning av diskmaskin och nu senast lagning av "climen" som  värme och kylsystemet kallas härnere.

Efter två års ständigt gående, dels för att ge kyla under sommaren och i år faktiskt extra mycket värme under vintern eftersom vi haft osedvanligt kallt börjar fläktmotorn låta värre och värre. Vi känner igen det sedan tidigare, vi fick byta motsvarande motor ett par gånger under våra skärgårdsår i Sverige också. Det går på garanti ett bra tag så det är bara att ringa och be om hjälp. Direkt svarar en reparatör och säger att han tyvärr inte kan komma på dagen men går det bra i morgon förmiddag? Klart att det gör, i synnerhet som det nästan inte går att vistas i vardagsrummet pga det eländiga ljudet. Klockan åtta nästa dag ringer han och informerar att han kommer inom en timme vilket han också gör. Lyssnar på ljudet, hämtar verktyg och nya prylar. Fixar och donar och är klar med fläktmotorbytet en timme senare och har då också gått igenom hela aggregatet och gett oss lite skötseltips.

När han skrivit upp vad han gjort och bett mig signera ber han om en trasa och lite Ajax. Och den händige mannen plockar inte bara ihop sitt eget skräp och tar med sig, han tvättar också av hela aggregatet och golvytan där han arbetat. Man tror inte sina ögon. De tre männen på bilden avslutade sitt jobb (som verkligen stökade till hela huset) med att be om dammsugaren och dammsög och våttorkade sen överallt efter sig. "C'est normale" - det är klart de ska lämna huset som det såg ut när de kom. Detsamma gäller när vi haft hjälp i trädgården - allt som samlats i plastsäckar för att skickas till kompostering tar man med sig. Vår städerska C tömmer alltid vår stora franska sopsäck, knyter ihop den och kör iväg med den till sopstationen i området. Trädfällaren lämnade inte en kvist kvar på tomten och bad oss särskilt inspektera detta. Samtidigt går man igenom exakt vad som är gjort och varför. Det ingår i servicebegreppet!!

Nu har vi vant oss men när vi tänker på alla sotare, snickare, plåtslagare och målare och trädröjare som hjälpt oss genom åren i Sverige och som vi fått ägna timmar åt att städa undan efter förstår man knappt den här sortens kulturskillnad. Att väntetiden för hjälp sen är max en eller två dagar är förstås också något vi haft svårt att förstå. Vårt enda problem har varit en krånglande diskmaskin med flera komponentbyten men där bytte man till slut ut hela maskinen trots att garantitiden gått ut och så var det bra med det!

3 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Enbart detta är ett skäl gott nog för att flytta till Frankrike! *gapskratt*

Himmel, säger jag, efter att i 6 år o fortfarande kämpar med dessa hantverkare. Jag litar inte på någon längre. Är så less på allt o längtar tills vår renovering är klar o vi slipper dem! :D

Sven L sa...

Håller med om att franska hantverkare är TYDLIGT bättre än sitt rykte! Vi renoverade vårt gamla hus i Arles på rätt tid och rätt belopp.
Peter M:s bok var underhållande, men har kanske spritt fel bild...

Lotten sa...

Vet du vad. Det här tycker jag att du ska försöka få publicerat i en svensk tidning. Go for it! Tänk inte -- skicka bara! Off you go!