torsdag 24 februari 2011

Vinprovning

Här, väldigt nära vår sydfranska by går Munskänkarnas vinprovning av stapeln. Vi har varit med ett tag och tycker att det är roligt att lära oss lite mera om vin nu när vi bor i ett riktigt vinland och nära riktigt fina vingårdar dessutom.

Här slarvar man inte igenom vinavsmakningen minsann. Alla vinets egenskaper - färg, smak. doft och annat antecknas nogsamt. Man smuttar och doftar och prövar. Dricker lite vatten och tar en bit bröd emellan varven.

Den här gången var det Bordeauxviner, ett vitt och fem röda som provades. Väldigt goda överlag men inte precis på den billiga kanten. Det billigaste vinet kostade 10€ och det dyraste 28€. Alla över hundralappen och mer därtill alltså.

Det är många glada svenskar som kommer till de här tillställningarna. Man börjar kl 1030 och efter provningen följer lunch som i regel inte är slut förrän vid 1530-tiden. Så det är en heldag i vinets och matens tecken.

Den lilla försilvrade skålen med sitt tumhandtag kallas för "tastevin", en slags provsmakningsskål alltså. Den hängs om halsen och bärs med olikfärgade band. Ungefär som i judo "uppgraderas" man vartefter man deltagit i och klarat olika kurser. Vi kommer aldrig att komma längre än till det här första grönsvarta bandet men det är ju roligt så långt.
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Men vad kostar själva provningen? undrar nyfiken madame i Halland.

Monet sa...

Elisabet: på nästa inlägg berättar jag vad vi fick för lunch och vad allt sammantaget kostar. Inte särskilt dyrt, mycket gott, trevligt och prisvärt - det är därför vi är med på det här då och då.

Elisabet. sa...

Jo, jag såg det sen .., fantastiskt .., inte alls dyrt!