tisdag 22 februari 2011

Snygg fransk design

Hos den gode franske vännen J växer det nyrenoverade huset fram. Det blir ursnyggt med stram design av nästan skandinavisk karaktär. Vita väggar med grå fondväggar, indirekt belysning överallt och matchande svartgrå golvplattor. Och titta vilken häftig öppen spis!

Det här är väldigt ovanligt. Inredningsstilen här i södra Frankrike är, bortsett från de hem där man inreder från IKEA, väldigt annorlunda, för att uttrycka det försiktigt. När vi åkte runt för några år sedan och letade hus var det de mest förskräckliga interiörer som mötte oss. Stajlade hus och lägenheter är ett fullständigt okänt begrepp här - vi klev rätt in i folks vardagsliv med strykbrädor i vardagsrummen och obäddade sängar och frukostflingorna kvar på köksbänken.

Färgerna här är genomgående murriga. Orange väggar och kraftiga mörkbruna takbjälkar är vanligast. Är inte väggarna orange eller hiskligt lila så är gardinerna det. Mörka skinnsoffor av svensk gillestugekaraktär verkar vara favorit och övriga möbler som matsalsgrupp och stora skåp är också tyngande mörka. Övermöblerat och slarvigt var det intryck vi fick under våra husbesök.

Det finns förstås undantag. Våra unga grannar bor i ett litet dockskåp som känns som en inredningskatalog och de är åt andra hållet, städar, putsar och fejar. Lediga dagar går åt till ständig dammsugning och otaliga tvättar som pedantiskt hängs upp på tvättställning för torkning. Torktumlare är här en ovanlig lyx, det hänger tvätt överallt, året om.

De fransmän som kommer in i vårt hus säger alla unisont: Det syns att ni är skandinaver. Ni har det här ljusa, lätta sättet att möblera.
Vita väggar inte minst. Jo, så är det ju - det sitter i oss att ha det så ljust det går trots att det faktiskt inte alls behövs härnere i den ljusa och soliga södern.
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Å, så intressant att få ta del av sånt här! Tack! säger jag igen.

Anonym sa...

Jag håller med. Min erfarenhet är att det är ett hopplock av möbler och inte den "franska stilen" som visas i inredningstidningar i Sverige. Jag menar då lite avskavda vitmålade möbler och linnefärgade textilier.
A-M

Christina sa...

Jag håller inte alls med. Jag har varit gäst i de mest underbara hem i Frankrike, som har förenat det lite bohemiska med trivsel och anor. Stilsäkert till tusen - och personligt.
Det är väl som i alla andra länder, olika hos olika personer helt enkelt.

Monet sa...

Än så länge har vi inte varit i den typ av hem som du beskriver, Christina. Däremot minns jag det som ung - jag både bodde och var inviterad då till den sorts hem du beskriver.

Titta man på hur det ser ut hemma hos folk till exempel på franska motsvarigheten till "Halv åtta hos mig", "Un diner presque parfait" är det samma, ofta smaklösa hopplock av möbler i väldigt små lägenheter.

Detsamma gäller olika heminredningsprogram där utgångspunkterna ofta är det mest gräsliga, röriga, slarviga hem. Och inredarna drar på med mörka färger, just nu är gråsvarta och mörkbruna väggar inne. Och, fortfarande lila och illgröna väggar i barnens rum med lika skarpa färger i alla textilier. Och bylsiga skinnsoffor verkar vara favorit.

Och, som sagt, av alla de säkert 40hus vi tittade på innan vi köpte vårt eget fanns inte ett enda som var smakfullt inrett utan just slarvigt, rörigt och utan känsla för färg och stil. Man ser det väldigt tydligt också på olika mäklarsidor där man kan kika på foton av objekten.

Smak och stil och himla snyggt hittar man egentligen bara i slott- och herrgårdsliknande ställen plus stora våningar i t.ex Nice. Men då rör det sig om objekt över 10 milj SEK. Minst!