fredag 10 december 2010

Husvärdering
Den här glade och trevlige fransmannen har idag i detalj kartlagt vårt hus. Vi står i begrepp att byta bank - man får hålla koll på räntelägen och olika bankers utbud i dessa tider - och då krävs det att vårt i och för sig relativt nyvärderade hus ändå gås igenom av ny värderingsman. Det var en riktig svärmorsdröm som klev in hos oss i morse. Vacker fransman, vänlig, artig och snyggt franskt välklädd med svart stickad parkas med huva och tåspetsskor vilket inte syns här. Kolla också skjortkragen. Det här är högsta mode bland välklädda unga fransmän just nu. Avvikande färg på insidan av kragen och längs en del med linningen. Väldigt snyggt!

Här är han i farten med att mäta upp de olika rummen med en lasergrunka. Fort och effektivt gick det och som den värsta doktor talade han sen in sina mätvärden och allmänna intryck i diktafon. Man fattar inte att dom finns fortfarande, diktafonerna, men här jag råkat ut för det flera gånger. Skriver han ut själv sen undrar man eller är det en sekreterare, ännu ej utdöd i Frankrike som gör det?

Åh, vad han tyckte om vårt hus. Läget bland de skyddande bergen, han som kom från ett mistralkallt Toulon i morse uppskattade han direkt. Vår utsikt mot berg, kullar och ner mot byn tyckte han var helt underbar. Och vårt lilla hus berömde han för sättet vi underhållit det på och byggt om. "Det märks att ni är från Skandinavien" sa han." Ni har vita väggar, mycket ljus i era hus och inreder ljust och lätt. Till skillnad från oss fransmän som har det murrigt, inte särskilt välstädat och framförallt slarvar med underhållet här i Le Sud". Jotack, vi såg det när vi letade hus härnere - det var det ena muggiga renoveringsobjektet efter det andra.

Vi får se vad Monsieur Lionel kommer fram till. Kanske var han bara sedvanligt franskt artig och trevlig och kommer med en värdering som inte är så bra. Eller också blir det så bra som vi hoppas - om inte annat för att det faktiskt kostar en bra slant att få det här gjort. Det är liksom inte någon gratis mäklarvärdering det handlar om, här gås huset igenom i detalj.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, han ser verkligen trevlig ut! Det är väl leendet förstås.

Och intressant med skillnaderna .., det är nästan det bästa med alla er som bor utomlands, när ni berättar sånt här.

Är Dessi nyvken ...? Det ser så ut på bilden.

Staffan H sa...

Inredningsidealen är olika i olika delar av världen, den saken är klar. Intressant att höra monsieur Lionels analys. I Bergslagen finns det också gott om renoveringsobjekt; jag tittade på flera stycken innan jag hittade ett hus som kändes som ett vettigt köp.