måndag 6 december 2010

Hemma hos. I FrankrikeInredningsstilarna varierar oerhört här i södra Frankrike. Det lärde vi oss redan när vi letade efter hus här. Färger, gardinuppsättningar, belysning, köks- och badrumsinredningar för att inte tala om väggfärger i provencalskt orange är helt annorlunda än vårt svala, vita svenska sätt att inreda.

Det märks inte minst på de franska "äntligen hemma-programmen" där man just nu målar alla vita väggar i grått och svart och med en kompletterande orange fondvägg. Sparsmakad design, typ Italien följer sedan.

Men, om man som här kliver in i ett vanligt franskt radhushem ser det ut så här. Min väninna C och jag åker till den franska homeparty-damen som nu har öppet hus inför julen. I sitt vardagsrum har hon lagt upp alla produkter hon säljer - det är allt från starka rengöringsmedel till mjukgörande, otroligt dyra krämer och parfymer. Hon har också skyndat sig att pynta sin julgran - som överallt här i Provence är det blinkande, nästan epilepsiframkallande ljusslingor mitt i mängder med pynt.

Vi får te, kaffe och god fransk kladdkaka med ljummet, mjukt päron inuti. Och en liten välkomstpresent och så får vi lägga lapp med namn och telefonnummer i en liten hatt där man senare kommer att dra en vinnare. Som kan få en wokpanna, en härlig limegrön morgonrock eller en förpackning med märkliga plastlådor som anses vara mycket praktiskt. På sms senare får jag veta att just jag vunnit plastlådorna!!

Vi är där en timme eller så. Och under tiden kommer ett antal kvinnor på besök. I alla åldrar inklusive en riktig Mamie, säkert över 85 år. Det är trångt och rörigt men vänligt och pratsamt. Alla pussar varandra på kinden och diskuterar de olika produkterna. En del köper - jag gör det och får skriva check (jo, detär vanligt betalningsmedel här) och kommer att få mina saker levererade den här veckan. Andra tackar för sig och säger att de ska återkomma. När vi går tillbaka till bilen genom trädgården ser vi att den också är julpyntad. Här står mängder med små Snövitdvärgar uppställda tillsammans med en betong-ren bland färgglada, också blinkande lyktor och en tomte förstås.

Det är egentligen förskräckligt slarvigt och smaklöst ungefär som en fransk plastblomspyntad kyrkogård. Men samtidigt väldigt opretentiöst, vänligt välkomnande och mycket charmigt.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: