torsdag 9 december 2010

Adventsblomster och snöbekymmer


Julstjärnor är inte helt vanliga här i Provence. De finns förstås så här års men är inte förknippade med jul och advent på samma sätt som i Sverige. När vi hade julbordslunch för vännerna för ett tag sedan medförde en av dem det här rosa praktexemplaret.

Om det kommer att göra som de julstjärnor vi hade förra året kommer det att stå sig till nästa höst ungefär. I Sverige lyckades jag få dem att överleva kanske en månad efter jul, sen blev de bara pinniga och tappade bladen. Men härnere fortsätter de bara att blomma och må bra. Och våra cyklamen blommar lika fint och friskt därute som vanligt trots att vi haft det ovanligt kallt en period.

I mellersta Frankrike har det kommit ganska mycket snö som ställt till väldiga bekymmer. Som skandinav tycker jag verkligen inte att det är särskilt mycket, det rör sig om kanske 10-20 cm snö. Men fransmännen tas på sängen, slirar runt på sommardäck och det blir totalkaos på vägar, tågstationer och flygplatser. I natt fick ett stort antal bilister sitta i sina bilar runt Paris i princip hela natten. Allt korkar igen och man kommer ingen vart. I dikena ligger bilar och lastbilar och salt- och plogbilar kör för fullt men det hjälps inte.

Det är franskt statsbesök i Ryssland dessutom och premiärministern Francois Fillon kom igår tre timmar försenad till Moskva pga startbekymmer från Parisflygplatsen. Faktiskt med självinsikt raljerar man på fransk tv över att värdarna i St. Petersburg och Moskva nog tycker att de franska snöbekymren är lätt överdrivna!
Posted by Picasa

1 kommentar:

Elisabet. sa...

Under besöket i London frågade jag taxichauffören om det finns NÅGON som använder vinterdäck i England ..?

"Kanske, men jag vet ingen", sa han.

Och till Sverige kommer långtradare från Polen och annorstädes och kör på sommardäck och blir sedan upprörda när dom fastnar på Hallandsåsen, ja, "nån får ju se till att vägarna plogas och saltas!"

Jo, jo.