söndag 12 september 2010

Provencalsk lunch 1

 

 

 

 

Vi blir bjudna på fredagslunch till god fransk vän. Han bor i en villa som ägts av familjen i generationer. Just nu - och sedan lång tid - byggs den om och kommer att bli ett fullkomligt fantastiskt hus. Det ligger dessutom bara 75 meter från stranden i Hyères i ett lugnt och fint område.

Eftersom det inte finns kök får all matlagning ske i den lummiga trädgården och med primitiva medel. Trots detta bjuds vi på en helt fantastisk måltid. Under de skuggande platanerna serveras vi först ett antal "hors d'heuvres", smakbitar av allt möjligt gott, oliver, tapenade, minispett, melonskivor. Under tiden gör värden i ordning en av förrätterna: grillad camembert med hemgjord pesto som petas ner i skåror i osten. Det hela läggs på folie och får smälta till rinnande god blandning att lägga på baguetteskivor.

Efter detta serveras, till vår svenska oerhörda förvåning FRANSK inlagd sill. Ett originalrecept inte alls olikt vårt svenska - sill inlagd med lagerblad, morot, lök, kapris och citron. Väldigt god, lite annorlunda än "vår" men god.

Nu har minst en timme gått av måltiden som dessutom serveras med rött och rosévin. Och så vatten förstås - det är varmt och soligt men precis lagom under de stora trädens skugga.

Fortsättning följer!
Posted by Picasa

Inga kommentarer: