torsdag 9 september 2010

Utlandsröst

 

 

 

Vi har som sagt röstat. Redan. Trots att det verkligen inte är lätt att följa de olika valargumenten. För varje gång jag kopplar upp mig på SvtPlay och försöker lyssna på olika debatter blir jag bara TRÖTT. Alla står där och lovar ungefär samma saker. En del ska bort, annat ska till - alla vill förstås det bästa för Sverige fast på lite olika sätt.

När jag sen hör att Ohly lägger sig i hur länge kvinnor ska amma - i jämställdhetens namn - blir man ju först förbannad och sen full i skratt. Det där är sånt man hörde på 70-talet, mannen verkar överhuvudtaget befinna sig där kring allt. Här i Frankrike pågår amningsdebatt för fullt och det handlar mera om att franska kvinnor är på väg att inse amningens betydelse och verkligen bemödar sig att gå in för det. Hur det nu ska gå till om de är förvärvsarbetande - mammaledigheten är bara några veckor här och hela barntillynssystemet är ljusår från det svenska. En fransk 40-talistkvinna, filosofen Elisabeth Badinter går också ut och varnar för att vara hemma för länge med barnen, eller ve och fasa, bli en "maman au foyer", en hemmafru vilket faktiskt många franska kvinnor är. Då är det slut med all jämlikhet och man är tillbaka på ruta ett varnar hon.

Om RUT-avdrag och annat vet jag längre ingenting. Mer än att vissa vill att det ska avskaffas? Varför det undrar jag som bor i det servicevänliga Frankrike. Här finns motsvarigheten, ett antal hushållsnära tjänster som kan köpas för avdragsgilla låga penningar. Här får man allt från promenader, manikyr, högläsning i hemmet (det ni!!)omhändertagande av hunden eller alldeles vanlig hemtjänsttillsyn med mat och medicinering och hygien och städning skött på ett professionellt sätt. Och ingen tycker det är konstigt alls - själva har vi en fantastisk städhjälp och periodvis hjälp med trädgården och det är det underbaraste som hänt oss båda - att slippa tjafs om städning och att ligga på knä och rensa trist ogräs är jätteskönt, det har vi gjort nog i många herrans år, dessutom i kombination med krävande heltidsyrken.

Det parti som bryr sig om och ser vikten av att både barn, gamla och de numera helt sönderstressade barnfamiljerna får lite bättre villkor skulle definitivt få min röst. Utan en massa gamla och förlegade diktatoriska förslag om hur alla ska bete sig enligt statens sätt att se det. Inte hittar jag något som är fokuserat på det, allt valprat känns bara som gammal skåpmat faktiskt.

När vi nu ska rösta från utlandet för första gången kommer från Valmyndigheten en massa papper och instruxer om hur man ska lägga sin röst i litet kuvert, försegla det inför vittnens närvaro, de ska dessutom skriva på med personnummer och allt. Från Valmyndigheten kommer neutrala valsedlar, det är meningen att man själv ska fylla i vilket parti/person man röstar på.

De enda som skickar med "personlig information" och egna valsedlar är Moderaterna. Varför bemödar sig inte de andra partierna om utlandssvenskarna på samma sätt? Bara här i Frankrike är vi över 50.000 - hur det ser ut totalt i världen vet jag inte. Man undrar lite och tycker nog att Moderaterna är lite mera smarta i sin "marknadsföring". Tänk så mycket enklare det är också att bara ta den färdiga valsedeln precis som i vallokalen i gamla tider i Sverige. "Din röst kan avgöra valet" säger Reinfeldt. Kanske har han rätt?
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Anonym sa...

KD är det parti du eftersöker. De vill precis det du skrev. Dessutom kan man ju rösta taktiskt, åker de ur så är det risk att SD tar över. Och hur skulle det bli? Man vill inte ens tänka tanken.

Hoppas allt gått bra med hjärtat, både ditt o makens och att resan varit behaglig.

cruella sa...

Moderaterna vet att omhulda sina väljare i utlandet = många. Övriga partier kanske hellre lägger pengarna på säkrare kort.

Angående debatten om amning - som egentligen handlar om individuell föräldraförsäkring, osäker på om alla fattat det - kan du med fördel gå in på bloggen Skriet från kärnfamiljen och därifrån följa lite olika länkar och varierande uppfattningar. Mångfald berikar även i denna debatt!