lördag 6 juni 2009

D-day 6 juni 1944. Arromanches stränder


Även i Arromanches - Gold Beach - finns ett intressant museum som detaljerat ger information om vad som hände just här.

På stranden ligger resterna av de enorma stålpontonerna kvar. Titta på mannen nedanför så syns de hur stora de var. Jag tror att man släpade dem tvärs över Engelska Kanalen. I ganska hårt väder dessutom och det höll på att gå riktigt galet med dessa konstgjorda hamn- och brobyggen.

På sista bilden ses kyrkan i Bayeux. Den var den första franska staden som befriades av de allierade och under dagens minnesceremoni kommer en del att sändas just därifrån.

Bayeux är också berömd för ett annat krigsdokument. Här finns den berömda "tapeten från Bayeux", en otroligt lång broderad tygberättelse med bilder och text på latin om Slaget vid Hastings 1066 och Wilhelm Erövraren - Guillaume le Conquereur som han heter på franska.

Också det en förskräcklig historia. Det är krigiska trakter vi rör oss i. Här har vikingarna också härjat på sin tid och en del ortsnamn har skandinaviskt ursprung. "Ouistreham" heter en liten fiskeort i närheten och det betyder helt enkelt "ostronhamn". Det hörs väl?

Posted by Picasa

5 kommentarer:

Suzesan sa...

Men Monet vilka fantastiska inlägg. Intressant. Jag vet inte så mycket om det dära, bara lite. Kul att läsa. Tack.

Sen så tycker jag de kan plocka ner den stackars soldaten.

Så han slipper hänga där *fniss*

Glad Nationaldag och ha ett härligt firande för Dagen D.

Kramar
/Susanne

Anonym sa...

Jag följer Dagen D på BBC News .

Min Nationaldag regnar bort och det är bara +9 så vi grillar inomhus .
Inte är det sommar inte eller....

Love, literature and gardening sa...

Var där med sönerna när de var i tonåren och de tyckte det var en väldigt spännande semestertur. Krigsmuséerna, krigsplatserna och de rostiga schabraken i Arromanche. Ska nog leta fram bilderna och minnas lite...

Monet sa...

Suzesan: Vad roligt att du tyckte det var intressant läsning. Har man en gång både varit där och sen läst på lite så förstår man vikten av den här dagen faktiskt!

Jag tycker i och för sig att han kan få hänga kvar. Byn är nog rätt stolt över händelsen tror jag.

mormorg: intressant och självklart förstås att de utländska kanalerna sänder detta. Visst var det intressant och rörande?

Monet sa...

Love... missade din kommentar. Ja, har man varit där så minns man faktiskt. Förstår om dina pojkar också tyckte det var "spännande". Leta efter gamla bilder är alltid roligt. Just att minnas känslan...