torsdag 4 juni 2009

Färdigmonterat!


Klockan halv åtta på kvällen är killarna färdiga med monteringen av vår nya klimatanläggning.

Det är fortfarande över 30 grader ute och till allas glädje sjunker innetemperaturen snabbt när hela kylsystemet går i gång.

I natt har vi haft "svenska" 19 grader i sovrummen och det är till och med lite kylslaget på morgonkvisten.

Så här nöjda såg killarna ut när jobbet var klart och vi gav dem varsin öl.

Mannen i mitten är från Corsica och pratar jättefort och med en svårförståelig accent. Ett jäkla humör hade han också, han härjade och skrek med de unga killarna när de inte gjorde som han sa. Eller hade gjort något "connerie", något fel så att de fick börja om från början.

Jag led med dem, stackarna. Nästan hela dan låg de och kravlade uppe på "vinden" och drog ventilationsutrustning i hettan. Det dröp om dem men som vanligt när fransmännen är igång så jobbas det stenhårt. Inga pauser, konstant arbete i hög takt. Det var sagt att det skulle ta en dag och även om det drog ut på tiden så klarade de av det. Och städade och dammsög ordentligt efter sig, jag hade aldrig trott det så som det såg ut medan de höll på!

Nu är det klart och lyckan är fullständig. Normaltemperatur i huset och det går att leva som vanligt, inte bara flyta bort i hettan.


Posted by Picasa

10 kommentarer:

helen sa...

Jag förstår att det känns skönt med lite svalare luft inomhus i hettan.

För några år sedan var vi till Cypern och temp. låg på över + 30 dag som natt. Då var det skönt att det fanns en "clim" i sovrummet i lägenheten vi hyrde!

Kram
Helen

Efwa sa...

Vad skönt för er att få lite svalka. Vi bor ju i ett hus med supertjocka stenväggar så hettan når inte in. Har inte gjort än i alla fall. Det är skönt när man kan gå in och svalka sig lite emellanåt.
Ha en skön torsdag.
/Efwa

Elisabet. sa...

Mannen i mitten och han med de vackra ögonen till höger, kan det inte vara far och son?

Titta på näsan.

Näsorna ,-)

Monet sa...

Helen: ja, det är gudabenådat! Just nu håller vi på att läsa in oss på manualen, herregud!

Efwa: skönt för er att ni har gamla tjocka väggar. Man förstår varför det inte byggs hus i trä härnere. Skulle aldrig gå!

Elisabet: jag frågade faktiskt eftersom mannen i mitten var så kolerisk och skällde just på honom med ögonen hela tiden. Också på ett familjärt sätt. Men nej, det var inte far och son, den yngre var son till en god vän. Fast här i det bigotta Frankrike vet man aldrig, det kan ju vara någon hemlig son kanske. Arg på honom var han iallafall:-)

ab sa...

Grattis, och vad snyggt det blev! Ja, mannen från Corsica ser inte ut att vara att leka med, grabbarna är väl dödsförskräckta, stackarna - men de lär sig, och de ser väldigt belåtna och lättade ut när det är klart!

Jag har också hört att utomlands städar hantverkare ordentligt efter sig, skönt. Här är det lite si och så med det - det kanske är kvinnogöra? ;)

Anna sa...

Ja vi har också stenväggar och framförallt italienska stenvgolv. Jag kan klä ungarna i långärmat och sen gå ut och inse att de är överklädda. Riktigt skönt att det svalkar inne.
Men uppe är det tyvärr varmt, rena rama vindsvåningen så där har vi hetta. Fast vi har nu "bara" 22 grader i Schweiz igen...

Monet sa...

ab: tack så mycket. Vi njuter redan. Ute närmar det sig 30 grader igen och inne har vi behagliga 21! Lite drag är det men det kommer att ordna sig.

Korsikanen var fullständigt galen på en av killarna. Röt och skrek och hotade, det var ett tag riktig läskigt. Aldrig att jag vågat vara ensam med en karl såååå italienskt/sydländsk temperament. Men sen log han och skrattade och sa att det inte var så illa ment. Men inte är det särskilt pedagogiskt att lära upp unga killar genom att vråla åt dem!

Och ja, det städas. Lite på karlvis (förlåt) så det är skönt att vår egen städerska kommer idag. Men det är helt fantastiskt att det ingår i jobbet som en självklarhet.

Anna: det där med ytter- och innertemperaturer är verkligen svårt. Man blir lätt förkyld eller täppt i näsan när man omväxlande vistas i bilar med AC eller går och handlar i luftkonditionerade affärer. Härnere kolliderar man sen med en hetvägg när man går ut igen. För att inte tala om hur det känns att sätta sig i en 45-gradig solstekt bil som stått parkerad innan AC:n börjat fungera.

Lagom är faktiskt bäst tycker jag och avundas nästan dig dina 22 grader som är behaglig sommartemperatur.

Staffan H sa...

Vad skönt att det gick enligt planen och att de klarade av jobbet på en dag. Förstår att ni nu njuter av svalkan inomhus.

Att ryta och vråla åt folk kanske känns bra, men så värst långt brukar man inte komma med det beteendet, ej heller tror jag det har avsedd effekt, men men.

Förresten, ett trendbrott är på gång i Sverige vad städning efter utfört arbete beträffar. De hantverkare som varit i mitt hus i Bergslagen har alla lämnat huset snyggt och prydligt efter sig. Visst behövdes lite finstädning efteråt, men någon besvärligt städjobb var det inte fråga om.

ab sa...

Nej, inte ska han vråla, inte. Han tror väl att han tar ner de unga killarnas kaxighet på det sättet så att de inte törs slarva. Men med hans utseende tror jag det skulle räcka om han bara TITTAR på dem.

Monet sa...

Staffan: härligt att ditt hus också blev städat. Hos oss la sig ett fint damm över hela vardagsrummet så det blev storstädning och dammsugning av soffor och allt. Men nu är det bra!

ab: håller med om det opedagogiska i hela förhållningssättet. Tyvärr är det här ett gammalt franskt manér. Man skäller och svär när barn och unga inte gör som man säger. Det är ett hårt och gammaldags uppfostringssätt, precis som att det är OK att örfila också mycket små barn.

Lite börjar man ana att det sker en ändring. Men bara lite! Samtidigt ömmar man och älskar intensivt, det är verkligen kontrasternas känsloland!