onsdag 3 juni 2009

"Clim" 4
Hemma igen möts vi av en obeskrivlig röra. "Bordel" som fransmännen säger.Eftermiddagen har varit rent helvetisk, den som hört betongborrning i timmar vet vad det handlar om.

Hål i huset överallt och byggdamm och röra så att vi får bära Dessi överallt.

I morgon kommer Carole, vår städerska. Måtte detta bli klart till dess!!


Posted by Picasa

13 kommentarer:

ab sa...

Kära nån! Vilken prövning! Det blir väl ingen annan råd än att åka på en lång kvällsutflykt med Dessi och äta middag någonstans bland svala berg.

Och det blir en hel del att dammsuga imorgon - eller ikväll, i alla fall sovrummet.

Christina sa...

Fast det måste vara en lättnad när allt är klart, för det där verkar ju vara ett nödvändigt ont.

Lycka till med allt!

Tänk så svalt ni ska få det :)

Staffan H sa...

Att ha hantverkare hemma har sina nackdelar, det råder ingen tvekan om den saken. En klen tröst just nu, men det blir säkert mycket skönare inomhus när installationen är klar. Det har sagts mig att inomhusklimatet blir väldigt behagligt av sådana anläggningar.

Seize the moment sa...

Your poor,poor soul!

Hanna sa...

Ni vet väl att ni kan få en crédit d'impôt på 25% av kostnaderna, upp till 16 000 €? Om huset dessutom är byggt innan 1 jan 1977 och installationen görs inom två år från köpet är det 40% av kostnaderna som gäller. Arbetet skall sedan besiktigas av en oberoende expert.

Monet sa...

ab: jo, det var faktiskt en jobbig dag. Betongborrning är hemskt och ute var det 32 grader och urvarmt. Men nu är det över!

Christina: just det, en riktig lättnad är det. Det är verkligen ett nödvändigt ont. Den som inte bor härnere tror jag har svårt att föreställa sig hur vanmäktig man blir av denna konstanta hetta. Fransmännen själva tycker också att dessa värmeböljor är både ovanliga och väldigt jobbiga.

Staffan: jovisst kan man bli lite ängslig när hela hemmet stökas till och borrdammet flyger men du har helt rätt, nu är det normalt i huset. Och det är också sant att inomhusklimatet blir väldigt behagligt. Bra är det också med filter som tar bort kemikalier och virus och renar luften.

Seize the moment: välkommen hit. Riktigt vad du menar med din kommentar förstår jag inte? Om det är någon slags sarkasm som går ut på att jag beskrivit ett av dig upplevt lyxproblem, tja, det kan jag inte göra så mycket åt. I övrigt ägnar vi större delen av vårt liv härnere att leva just efter devisen Carpe Diem och det går verkligen ingen nöd på oss alls!

Monet sa...

Hanna: du hann emellan. TACK för den upplysningen!! Hur går man tillväga för att ordna detta? Kontaktar skatteverket eller?
Och gäller det bara den här typen av installation eller andra renoverings- eller förändringsarbeten också?

Hanna sa...

Crédits d'impôts ges till energibesparande åtgärder, som exempelvis byte till värmepumpar, pelletsbrännare, vedeldad kamin eller byte till tvåglasfönster. Det gäller preliminärt fram till 31 dec i år, men det har redan förlängts åtminstone en gång så det kanske gör det igen.

Det finns ett antal krav som anläggningen måste uppfylla. Jag har för mig att den måste klara att värma huset för utomhustemperaturer ner till -7, men jag vet inte om samma gräns gäller i ert klimat. Här hos oss i Parisregionen handlar det mer om värme än om kyla! Installatören kan nog upplysa er om den ni valt ger rätt till crédit d'impôts.

Som jag nämnde behöver en expert besiktiga installationen för att man skall kunna få bidrag. Installatören kan nog hänvisa till någon firma. Utöver det intyget behöver ni naturligtvis fakturan från installatören.

I deklarationsblanketterna finns en ruta för dylika crédits d'impôts. Om man deklarerar via nätet behöver man inte ens skicka in faktura, utan bara ha den i beredskap om den efterfrågas för kontroll.

Monet sa...

Hanna: tack snälla du för all denna information. Jag har googlat mig fram till motsvarande fransk information också och skall fråga installatören!

Hanna sa...

Man lär sig en hel del inom olika områden, allt eftersom man betar av dem. Det är bara kul om man kan dela med sig av den kunskap man kämpat så hårt för. I Sverige är så mycket så enkelt, medan man här själv får leta upp informationen. Framför allt gäller det att veta att det finns något att veta!

Jag är numera stolt "expert" på graviditet och mammaledighet i Frankrike, fransk barnomsorg och dess subventionssystem, hus- och lägenhetsköp och tillhörande lån, skattekrediter för husrenovering, chèques emploi service, fransk vigsel mellan en svensk och en fransk medborgare, ...

Monet sa...

Hanna: det är precis så jag känner också. Det där med att det är roligt att dela med sig av de erfarenheter man gör i ett annat land.

Precis som du är stolt expert känner jag mig också. På testamente och arvsrätt på franska. På beskattning och deklaration, franska försäkringskassan och Carte Vitale. Och doktorsbesök med översatta mediciner och diagnoser precis som hos tandläkaren.

Hela tiden är det nya ämnesområden med nya ord också. Igår climinstallation och nya facktermer. Vår trädgårdskille kom hit samtidigt och då var det bara att börja prata om att klippa häcken. Hos veterinären är det andra ord och uttryck och att beskriva för en samfällighetsordförande att en granne fört ett jäkla liv är en annan sak.

Fransk vigsel kan jag inte i detalj men eftersom min dotter också är gift med en fransman vet jag att de är borgerligt gifta i Paris men hade själva "bröllopet" med svensk-fransk ceremoni i Sverige. Och alla kulturkrockar som uppstod då ska man bara inte tala om! Nu ska första barnet döpas och då blir det likadant med olika seder.

Men det är en kul utmaning och liver står baske mig inte still när man bor utomlands!

Jag kommer inte in på din blogg, hade varit roligt att se hur ditt Parisliv ter sig?

Hanna sa...

Jag har ingen egen blogg, utan nöjer mig med att läsa andras. Ledsen att jag förblir lite anonym!

Monet sa...

Hanna: jag frågade vår installatör om crédit d'impot igår och han sa att för värmepumpar eller climatisation som vi har installerat har denna skattereduktion gått ut den 28 december 2008. För "plancher chauffant", värmeslingor i golv, finns den dock kvar.

Synd för oss! Men bra att du tipsade. Och den koleriske installatören tittade nästan förebrående på mig när jag visade honom googledokument om detta och sa: Mais, Madame, om det hade varit en reduktion hade jag självklart talat om det för er!

Vill du kan du maila mig på: monica.axen@gmail.com om du vill prata lite mindre anonymt.