måndag 30 mars 2009

Kyrkan ber om hjälp


Till skillnad mot i Sverige läser vi här all reklam. Det är ett utmärkt sätt att lära sig nya vardagsord på - allt från hängmattor till skruvar och fläskfilé.

Det ger också en bra bild av samhället - vad är det man tycker att folk ska köpa - just nu är det mycket modereklam för vårkläder, utemöbler, växter.

Och alltid reklam för "bricolage", dvs material som man köper på motsvarigheten till våra byggvaruhus. Fast här är de större och med enorma utbud. Bricomarché heter en kedja, Castorama är ännu större och går man där tror man att varenda fransman bygger sina hus själva. Allt kan man köpa, man blir alldeles snurrig inne i de här enorma lokalerna.


Men häromdagen dök den här reklamen upp och det har jag då aldrig sett i Sverige. Här är det franska kyrkan som på väldigt gammaldags reklamsätt med seriestrippar ber om bidrag. Människorna på bilden säger att javisst kan de tänka sig det men de har ju ändå gett kollekt vid mässan på söndagen, betalat extra till prästen när de gifte sig, gett ett bidrag för barnets räkning vid dopet och så har man visst betalat något vid begravningen också.

Men den unge moderne prästen säger: ja, men allt det går till församlingen. Men jag behöver hjälp att underhålla kyrkan, värma upp den, se till att det finns blommor i den och så kostar fotokopiorna också. Och hans lön, inköp av prästkläderna och att han har en prästtjänstebil, allt detta är möjligt enbart genom människors bidrag till kyrkan.

Det är ännu mera saker som jag inte begriper som bara kan genomföras genom bidragen. Man betalar löner, för ungdoms- och familjeaktiviteter, för finansiering mellan de olika församlingarna och för prästutbildningen också verkar det som.

L'Église, c'est ma famille! Je l'aime... je l'aide! Kyrkan är min familj, jag älskar den -- och hjälper den. Så står det i rubriken på det lilla annonsbladet.

Jag har inte en aning om hur man finansierar allt i den franska kyrkovärlden. Hur är det i Sverige, vi har väl kyrkoskatt som ska täcka allt det här som räknas upp i den här annonsen? Inte brukar svenska kyrkan be om bidrag till sin verksamhet - möjligen genom kollekten men inte så här??
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Christina sa...

Faktum är att jag på sista tiden har sett flera personer som har stått och skramlat med insamlingsbössor som det har stått Svenska Kyrkan på.
Det känns som något nytt.

Elisabet sa...

Tack .., för att du översätter!

Det är omtänksamt det.

Hanna sa...

Katolska kyrkan finansieras som bekant inte varken av staten eller av Vatikanen, utan behöver gåvor av församlingsmedlemmar för att bedriva sin verksamhet. De pengar man ger kallas för "le denier de l'église". Den årliga kampanjen startar i februari, men man kan naturligtvis ge året runt. Le denier är avdragsgill (2/3 av gåvan kan dras av från skatten), precis som en gåva till Les Restos du Coeur, Sidaction eller annan hjälpverksamhet.


Christina,

De bössor du har sett är säkert till fasteinsamlingen. Varje år under fastan samlar Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission, Svenska kyrkans biståndsorgan, in pengar i en stor kampanj. I år kommer pengarna användas för att ge fler människor tillgång till rent vatten.

Monet sa...

Tack Hanna för astt du gav både Christina och mig förklaringar till både fransk och svensk kyrkas olika finansiering.

Härligt med läsare som kan så mycket kring det man som nyinflyttad har funderingar kring.

Och Elisabet, jo det är klart man måste översätta om man som jag väljer att ha lite franska ord och meningar med.