lördag 17 januari 2009

Vad händer här?


Ja, gissa den som kan. Vi åker till en av "våra" vingårdar för att fylla på förrådet. Vi medförde ett antal icke-systembolagsflaskor till vänner och familj i Sverige som julgåva så det är tomt på de egna hyllorna.

Själva vinbonden är skymd bakom den lila madamen. När vi kom stod de vid de här tunnorna och "dégusterade", dvs provsmakade rosévin. Nickade sen förnöjt och mannen i huset, han med den blå jackan gick sen till sin bil och kom tillbaka med en stor plastdunk.

Och vinbondemannen "pistolerade", dvs tog fram slangen som ledde in i tunnan och som var försedd med exakt samma munstycket (pistolet) som på bensinmackarna tankningsslangar. Och så slangade han i ett antal liter i plastdunken. Till det facila priset av 2.60 Euro per liter som framgår av tavlan på tunnan.

Jag blev helt paff över detta men madamen sa att det här var ett vanligt sätt att köpa sitt vardagsvin på. "Vin de table", bordsvin köper man så här men fyller sen över på glasflaskor hemma. Det är inte bra för vinet att förvaras för länge i plastdunken. Tro det.

För övrigt var det ett gott vin, samma som vingården säljer i sina bag-in-box!

Själva är vi inte riktigt lika vågade ännu men det kommer väl. Vi köper våra flaskor för 5 Euros och är nöjda med det! I Sverige hade motsvarande vin kostat det dubbla.
Posted by Picasa

1 kommentar:

Christina sa...

Det där minns jag från en resa runt Frankrike som jag och Håkan gjorde 2002. Vi besökte vinslott i Bordeaux och köpte flaskor, medan lokalbefolkningen fyllde plastdunkar ;)
Jag har senare försökt importera genom Systembolaget, men våra favoritslott har inte ens svarat på mail från Systembolaget. Inte vet jag om det beror på språkförbistring eller att de tycker att beställningen är för liten.