måndag 10 november 2008

Ombyggnation


Huset vi köpt är nytt och fräscht. Väldisponerat till största delen. Men det finns det som behöver göras för att vi ska få det som vi vill ha det.

Franska hallar, t.ex är per definition smala, trånga och med noll utrymme för att hänga undan kläder och skor utan att det ser ut som bombnedslag.

Tills vidare har vi ett skoställ och hänger kläderna i garaget som nås genom dörren till vänster. Som efter omständigheterna, dvs flytten från 140 kvm till 90, ändå ser hyfsat ut. Men här ska bli ett riktigt förråd med hyllor och verkstadsdel. Bilen klarar sig ute året om i det här klimatet och vi behöver sekundärytor.

Franska fruar kör sin tvätt i köket. Opraktiskt och dumt. Så tvättmaskinen får flytta och får sällskap av torktumlare. Dom FINNS i Frankrike, vi har sett dom!! På franska El Gigantens motsvarighet. Däremot verkar de inte finnas i hemmen men hos oss kommer det att installeras en. Senaste regnperioden resulterade i torkställningar i vardagsrummet - fransk vana vi inte kommer att anamma.

Vår trappa är böjd och fin. Men förskräckligt obehaglig att gå i. Den är smal det finns inte handtag att hålla sig i. Jag har snubblat i den ett par gånger och det har varit nära-döden-upplevelser. Man vill inte utsätta sig själv eller gäster för brutna ben eller nackar i en sån ledstångslös trappa så det ska också fixas.

Av Monsieur Serge med sina mannar som kommer på onsdag och plastar in halva huset. För här ska rivas väggar, öppnas upp för inbyggda garderober i hallen och göras annan öppning till köket. Ledstång och tvättutrustning , överallt kommer de att hålla till. Så det är bara att hålla andan, flytta ur huset i två veckor, bo hos vänner och hoppas att det blir så fint som utlovat.

"Pas de soucis, Madame", säger Monsieur Serge. "Rien n'est impossible". Bekymra er inte, ingenting är omöjligt. Och ger oss en 400-sidig katalog med skåpsinredningar att ta ställning till!

Posted by Picasa

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vet man VARFÖR de franska fruarna har en sådan motvilja mot torktumlare?

Monet sa...

Franska fruar gör nog i hög utsträckning som sina mammor och mormödrar. Tvätt ska torka ute helt enkelt. Helst lite pittoreskt genom fönstren. Men gärna också så att grannen ser exakt vilka kallingar man använder. Se nästa inlägg

Anonym sa...

Den där trappan ser livsfarlig ut! Intressant med olikheter i vardagsting mellan Sverige och Frankrike.
/Småländsk tjej

Monet sa...

Den ÄR livsfarlig! Hoppas det räcker med en ledstång. Du har rätt, en sån här trappa hittar man inte i ett nybyggt svenskt hus!