onsdag 22 oktober 2008

Soeur Emmanuelle

Största samtalsämnet i Frankrike dessa dagar är att Syster Emmanuelle, 99 år är död. Den som vill läsa mer detaljerat om henne kan göra det i den bifogade Metrolänken från i somras.

Om henne sägs att hon var en av Frankrikes mest beundrade kvinnor, en hjältinna i modern tid med generositet, medkänsla, humor och livsglädje. Frispråkig har hon varit, synts i media och liknats vid Moder Teresa. Den jämförelsen avfärdar hon men faktum kvarstår att hon uppenbarligen har åstadkommit mycket, framförallt för barn i tredje världen.

Soeur Emmanuelle var katolsk nunna, inte en vanlig sådan utan en som tyckte att katolska präster visst kunde få gifta sig och att preventivmedel var OK. Hon har fått utmärkelser av både president Chirac och den nuvarande Sarkozy. Fina ordnar som hon inte är särskilt imponerad av. "Det kommer inte att förändra vare sig mitt liv eller min död".

På tv domineras nyheterna om att syster Emmanuelle nu har dött. Särskilt domineras tidningarna här i södra Frankrike där hon bodde i ett kloster i vårt departement Var. Minnesgudtjänster är utlysta överallt och hon kommer att hedras med en sådan också i Notre Dame i Paris, med allas vår Ville Vessla, Nicolas också närvarande förstås.

Hur har man kunnat missa en sån här person i Sverige? Jag kände vagt igen namnet men visste i övrigt ingenting om henne. I Frankrike är hon en legend och det känns som en helgonförklaring ligger nära.

Man kan tycka vad man vill om det katolska Frankrike. Jag lägger ingen synpunkt på det. Men jag tycker det är underbart när man lyfter fram en kvinna som arbetat i det godas tjänst på det sätt man gör. Hur många såna finns det? Nunnor eller andra?

Inga kommentarer: