onsdag 22 oktober 2008

Nyhetsmorgon i Frankrike

http://intressant.se/intressant
Fransk nyhetsmorgon i tv är lite annorlunda än i Sverige. Det finns några olika program men den kanal vi tittar mest på är Télématin på franska tv2.

Nu efter några veckor har vi vant oss vid upplägget som följer ett ganska exakt schema. En mycket gemytlig - och mycket fransk - man, William (han är fransman trots namnet) sköter hela ruljangsen. Han sitter vid sitt bord i cyberrymds-stajlad studio (inget myspys med äpplen, tända ljus eller orkidéer som i svenska Nyhetsmorgon).

Varje halvtimme är det förstås nyheter, internationellt inriktade på ett helt annat sätt än i Sverige. Förstås. Här bor vi i ett stort land med annan utblick än den svenska med en mycket liten president som vi tycker påminner om Ville Vessla i Ture Sventon-böckerna. "Ständigt denna vessla" suckade ju han. Vi suckar inte utan imponeras istället av denne man som tycks befinna sig var som helst på jorden. Än träffar han "Chårchö Bousch" som den amerikanske presidenten uttalas. Sist var det på "kaan davidd" som vi efter lite funderande fann var Camp David. Annars syns han med "Anschela Märckell" eller håller ett retoriskt fulländat tal i Canada. Ständigt denne Zarkozy - exakt vad han vill med sin politik har vi inte klurat ut än - men aktiv och synlig i alla sammanhang är han, det är imponerande. Man undrar hur ofta han träffar sin Carla Bruni?

William får sedan besök i sin studio av olika personer. En vacker kvinna - hon på bilden här - talar om "bien-être" eller "santé", hälsofrågor alltså. William lägger huvudet på sned, säger "Non, c'est pas vrai?" när hon kommer med någon sensationell nyhet som att antirynkkrämer faktiskt fungerar (det tror alla i Frankrike). Eller också skämtar han lite flörtigt och får henne att tappa masken ett ögonblick.

Sen dyker andra reportrar upp och rapporterar om musik, matlagning, kultur, vad andra europeer gör på sina helger (svenskar hoppar i isbad såg vi för några veckor sedan:-). En kvinna med pondus kör sina "quatre verités", fyra sanningar, och har då alltid någon prominent person som hon ställer skjutjärnsfrågor till. Ministrar och oppositionsledare svarar snällt och pedagogiskt. Sen visar man lite inslag om "pipol", franskifiering av "people", ett uttryck som här betyder kändis. Eller har ett specialinslag som idag om Soeur Emmanuelle, en slags fransk Moder Theresa, som nu dött och verkar helgonförklaras ögonblickligen.

William småputtrar lite till, pratar med studiopersonalen, skämtar lite och annonserar nästa inslag. Météo, väderrapporten sköts inte av några Pohlmantyper, här är det enbart vackra unga flickor som i rasande fart går igenom hela Frankrike. Fort måste det gå - här varierar vädret från snö i Alperna till 24 grader där vi bor. Just idag bor vi i en orange zon där man varnar oss: det kommer att bli mycket regn och mycket åska. Vi får se, mulet och småregnigt är det och blir det åska dundrar det ordentligt mellan bergen.

William avslutar sitt program kvart i nio, inte vid tiotiden som i Sverige. Här förutsätts alla ha gått till jobbet vid den tidpunkten, efter ett sista nyhetsinslag med teckentolkning kör man igång dubbade amerikanska såpoperor från 80-talet. ALLT dubbas här, det är inte konstigt att fransmännen inte ens kan uttala namn rätt. Om "Åbbamma" eller "Zarra Pallínn" uttalar sig får man höra de tre första orden på engelska, sen tonas de bort och ersätts av en fransktalande person som "låtsas" vara den intervjuade.

Mycket irriterande är det för oss och vi väljer konsekvent bort dubbade inslag, man klarar inte att se Dustin Hoffman tala franska med osynkade läpprörelser helt enkelt! Många fransmän beklagar sig också över att de inte fått möjlighet att lära sig engelska, de inser att det är handikappande på många plan. Men att ta bort dubbningen finns inte på agendan, alla de skådespelare som gör de olika rollerna på franska riskerar ju att bli arbetslösa!! Man tänker inte på att det kan uppstå en ny yrkeskår - översättarna som vi har i Sverige.

Bonne journée William, et à démain!
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad KUL att få läsa om hur en nyhetsmorgon ser ut i fransk tv!

Monet sa...

Jo, nog är det annorlunda. Och trivsamt fast på annat sätt än svenska nyhetsmorgonprogrammen. Jag gillar fokus på hälsa, kultur, politik, samhällsfrågor, musik, nyheter på internet (de har en speciell person bara för det)och så förstås utsända reportrar som står och huttrar nånstans i Bahrein om det behövs.
Klar annorlunda, saknar inte myspyset "hemma" men det kanske kommer.
Monet