måndag 16 september 2013

Nytt och gammalt. Uppdaterat
Nu är det  här - Mormors staket från 1930-talshuset i Linköping monterat ovanpå ny mur i vår Provenceträdgård!!

Är det inte fint? Vi är så glada över detta så vi kan inte se oss mätta. Både muren och smidesräcket är gjort och monterat medan vi varit i Sverige i sommar. Som läsarna kanske minns hade vi besvärliga intrång av vildsvin i våras och något måste göras. Nu finns det en procencalsk mur, uppbyggd av stenar från marken av vår skicklige trädgårdsanläggare Stéphane.

Och precis innan vi körde söderöver kom jag på: det är klart vi ska ha en replica av Mormors smidesstaket från Linköping. Så en närliggande smidesverkstad fick se bild på originalet och fick i uppgift att gå ner i storlek så att varken svin eller Dessi kan ta sig in eller ut.

Nu är det färdigt och var så här vackert när vi kom hem. Och i hörnet där muren är som högst, det som vetter ut mot ängen ner mot byn och olivterrasserna med de blå bergen bakom, där ska vi nu fundera ut vad vi ska plantera i den "rabatt" som också ordnats.

Kanske ett olivträd i mitten och andra lågväxande växter runtomkring för att inte täcka det vackra staketet med klätterväxter. Och insidan av den vackra muren vill man ju också kunna se. Vad tycker ni?

Ett är då säkert - ett så här stilrent staket finns inte här i de krusidulliga provencesmidets härad och det är särskilt roligt att blandningen av gammalt och nytt, svenskt och franskt blev så himla bra!!

14 kommentarer:

Fellini sa...

Mycket vackert till den lika vackra muren. Duktiga hantverkare har ni.
Charmigt att blanda stilarna. Du är nog på rätt spår med olivträd och lavendel eller liknande vid foten av det.

Inger sa...

Mmm, lavendel förstås! Kan verkligen inte Dessi ta sig ut där, jag tycker hålen ser stora ut. Du får ta ett foto med Dessi bredvid det vackra staketet, så man ser.

Ann sa...

Så otroligt fint! Givetvis skall ni ha en liten "olivlund" där. Och lavendel. Med pouzzolane som marktäckare.

Elisabeth sa...

Så fantastiskt fint! Vi står just i begrepp att sätta upp de mer "krusidulliga" varianterna - kanske skall vi tänka om…?

Anonym sa...

Absolut olivträd, så vackert.
A-M

Monet sa...

Tack för alla tips. Det lutar nog åt olivträd. Vi har visserligen ett på annan del av tomten men vår lilla franska by är känd för sin olivodling så i den tradirionens tecken så....

Monet sa...

Och, ja Elisabeth: tänk om eller avvakta något. Här på plats och i andra sammanhang har vi fått otroligt positiv respons på denna blandning av strikt svensk 30-talsfunkis och de vackra provencalska murarna.

Man behöver vara härnere ett tag för att känna in vad som funkar. Som t.ex att det är jättebra att du inte målar din ytterdörr grön som du tänkt utan låter den vara kvar i sitt originalskick men renoverat!

Mira sa...

Hoppsansa vilket jättejobb de har gjort! Och SÅ vackert.

Anonym sa...

Jättefin staket!! Passar utmärkt. Idag 9 gr varmt i Norrtälje med regn.....Inte roligt alls:( Må så gott i ert vackra paradis. Kramar Christina

Christina sa...

Det blev verkligen vackert och stilrent, smidesstaketet passar verkligen ihop med den fina muren. Otroligt lyckat helt enkelt.

Lena sa...

Så vackert det strama staketet är mot de runda stenarna i muren.

Monet sa...

Så roligt det ärmed alla kommentarer som visar att ni tycker det här är lika vackert som vi! En daglig glädje är det? Tack för att ni delar den!

Anonym sa...

Det där blev ju riktigt fint, så där ska murar se ut....

Monet sa...

Javisst Belar, det är därför den smälter så fint in i både landskapet och i själva trädgården!