måndag 29 april 2013

Sangliers


....eller vildsvin på franska. Gott att äta tycker många, inklusive maken som älskar detta djur tillagat på gott provencalskt vis.

Mindre roligt är det att ha dem inpå sig. I det område där vi bor har de under ett par år nu ställt till förtret genom att böka upp gräsmattan vid vår pool, ta sig in på tomterna och böka upp rabatter och gräsmattor i jakt på ekollon (som vi själva har enormt gott om eftersom vi har stora flerhundraåriga ekar på tomten) eller rent allmänt krafsa runt bland tulpanlökar och annat.

De jagas också och i våra trakter finns många jägare som ägnar sig åt vildsvinsjakt i de närliggande bergen när det är säsong för det. Det skulle man önska att det var nu.

Igårkväll, i ösregnet som vi lever med sen ett par dagar här, tog maken ut Dessi för en sista kissrunda vid elvatiden. Vi har en liten stig precis invid vår tomt som leder ner till byn och där kom plötsligt, bara några meter framför honom och vår pyttelilla hund tre eller fyra stora vildsvin rusande tvärs över stigen.

Dessi hade förstås markerat oro strax innan och ville inte kissa. Så hon visste ju förstås det hussen inte såg. Han hann aldrig bli riktigt rädd men jag rös och frös när han berättade hur stora de var. Som en jätteschäfer vi har här i området!! Skygga lär de vara men just med hund kan man tydligen råka ut för att det kan bli attacker och ett sånt scenario vill man ju bara inte tänka sig.

Trädgården är inspekterad och de har inte tagit sig in i den. Än. Det blir ytterligare ett samtal till föreningens ordförande för att höra vad som kan göras åt detta. Jag är så glad över att vi inte har fästingar och ormar här men istället får vi spanskt nålgräs som kryper in i Dessis öron och så nu den här sortens ovälkomna vildgrisar. Inte roligt!!

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Huvva! Utanför Ystad där mina barns pappa bor, där vimlar det vildsvin!

Jag är evigt lycklig att vi inte har dem här .., inte vad jag har sett i alla fall.

Monet sa...

Elisabet: det är verkligen inte roligt att ha dem så här nära inpå sig. Jag vet heller inte vad som kommer att hända. Mer än att jag själv definitivt inte kommer att våga gå ut på stigen på kvällen.

Hoppas berörda här inser att man behöver skjuta av och gör det. Inte bra när det är så mycket barn i området heller. Brrrr.....

Freedomtravel sa...

Jo, de är goda att äta! Men inte lika roliga att träffa... Ett gäng sprang förbi oss på en camping i Polen i somras. En litet tunt trästaket emellan i ofs, men annars bara två meter bort. Sen var jag inte så sugen på skogspromenader ;)

Monet sa...

Freedomtravel: håller med dig. Jag vågar inte gå ut på den här stigen nu heller och vi vet faktiskt inte vad som kommer att göras. Men man kan ju inte ha 6 (lär det vara) vildsvin i tättbebyggt område där folk får trädgårdarna förstörda.

Musikanta sa...

Som väl är har vi inga ekar på tomten! Vildsvin har jag sett på avstånd när vi varit ute på Vikbolandet på småvägar, men som väl är inte här i byn. Jag skulle också vara rädd att gå ut om jag visste att de fanns så tätt inpå. Synd om er! Hoppas att man kommer på någonting som kan stoppa dem - det är ju många som berörs tydligen.
Trevlig valborgsmässohelg önskar Ingrid.

Kattis sa...

Vi hade ett inne på tomten för några veckor sedan... *ryser* De gör stor skada där de går fram!

Monet sa...

Musikanta och Kattis. Ja, det här är inte roligt. Har inte varit för maken idag heller. Vi ser nu vad som dragit hit dem - ett antal uthällda eklöv med ekollon sedan höststädningen utanför tomten. Samma sak med grannen som också häller ut sina löv utanför trädgården. Här har de varit och bökat förstås hos både oss och dem.

Åtta plastsäckar senare (och det är inte slut än) hoppas vi på att vårt smörgåsbord är mindre attraktivt och fortsätter att rensa upp. Franska grannar har en något mera legär inställning. Kanske till de får hela trädgården uppgrävd!