onsdag 1 maj 2013

Fransk majblomma

 
 


Idag, den första maj får man, om man är lyckligt lottad en liten bukett med tre stänglar liljekonvalj. Muguet heter den på franska och den anses vara en "porte de bonheur", en lyckobringare.

Vilken lycka tycker verkligen jag. Dels får jag flera stänglar av min snälle man och han köper också för säkerhets skull några i kruka som jag placerar utanför vårt köksfönster. Här blommar också sedan långt före jul vår cyklamen så det blir ju en salig blandning av säsongsblommor.

Dels kommer vår städhjälp P som tagit över efter Carole som flyttat till by i närheten av Montpellier, också hon med tre stänglar i en vacker kruka. Hon ringer bara på sådär spontant, hennes pojkar är på kalas i området och hon har lite tråkigt och vill gärna ge oss den här lilla gåvan. Så vi småpratar en stund, inte minst om vildsvinsbesöken och sitter ute i det fina vädret, det som äntligen kommit tillbaka efter många dagars regn.

Nu har vi liljekonvaljer överallt och det doftar underbart. Minnen av barndomens skånska liljekonvaljedungar, den egna lilla dungen på skärgårdsön och konvaljerna i brudbuketten för länge länge sen blandar sig med den glada känslan över att människor tar sig tid och tanke att glädja varandra - att komma med en lyckobringande blomma till vänner är en underbar fransk sed tycker jag.

Att den sen är giftig som attan hela blomman får man ju överse med. Och visste ni att den sedan ett par decennier är Finlands nationalblomma?
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Musikanta sa...

Nej, att det var Finlands nationalblomma visste jag inte. Man lär sig här på bloggen. Ska ta med den nästa gång när/om jag har frågesport.
Liljekonvaljer är underbara blommor. Själv vet jag skam till sägandes inte vad jag hade för blommor i varken den första eller andra brudbuketten. Men jag får väl titta efter på fotona...
Rart av din städhjälp att titta in med en blomma!
Kram

Elisabet. sa...

Nej, det visste inte jag heller. Men nu vet jag ,-)

Mira sa...

Man får väl - trots den ljuvliga doften - försöka låta bli att nafsa på den. Vattnet i vasen är också giftigt, har jag hört.

Monet sa...

Musikanta, jag hade liljekonvaljer i både första och andra buketten så jag minns:-)

Elisabet, ja visst är det härligt med nya kunskaper från bloggvärlden!

Mira, nafsa på blommor brukar jag inte precis göra:-) Men insupa denna doft är ljuvligt! Och jag har också hört att blomvattnet är giftigt!

Tankevågor sa...

Men vilken fin tradition att ge liljekonvaljer som lyckobringare! Hade heller ingen aning om att det var Finlands nationalblomma.
Ute på vårt lilla skär så har vi lyckan att ha dem växande här och där.

Lisbeth