söndag 10 februari 2013

I och omkring Bormes les Mimosas. En lördagsutflykt

 
 
 
 
 


I mimosatider (och det har bara börjat, snart exploderar allt i gult!) åker vi ner till havet, några mil ifrån oss. Bormes les Mimosas är en av de många orterna längs med kustbandet bort mot Cannes, St. Tropez och Nice. Här är bedövande vackert på sina ställen och man tror sig köra i en turistbroschyr.

Under sommaren är det inte ens lönt att tänka på att ta sig hit, allt är igenkorkat av turister. Men så här års är det framkomligt överallt. Gott om parkeringsplatser och möjligheter att kika runt lite. Som så många andra orter härnere klättrar bebyggelsen upp mot de omgivande bergen. Mera provencalskt än på den sista bilden blir det knappast.

Grand Hotel är säkerligen inte fullbelagt så här års men den ståtliga byggnaden står där med sina fönster ut mot Medelhavet. Till skillnad från växtligheten hos oss en bit upp i bergen finns här inte bara blommande mimosa utan palmer förstås och just i den här orten också ganska många exotiska kaktusväxter.

Som alla andra byar finns här historia från romar- och medeltid. Helgonet framför kyrkan heter St. Fransiscus och skickades ut till Provence av kung Ludvig den VI står det på sockeln. Väl framme fann han att allt var förrött av pesten - måste ju ha varit den omtalade digerdöden - men han stannade kvar och så läkte det hela ut. Någon gång i slutet av 1400-talet. Många är de byar som helt övergavs pga pesten och inte togs i bruk förrän många hundra år senare. Vi vandrar, som vanligt på historisk mark!

Klicka så syns allt bättre!
Posted by Picasa

1 kommentar:

Elisabeth sa...

Jag tror att jag säger upp mig och flyttar ner! Vilka bilder du visar! Fantastiskt!