söndag 2 december 2012

Provencalsk första adventEfter något varierat väder under en tid vaknar vi den 2 december, första advent, till strålande sol och blå himmel. Inte mer än 13 grader mitt på dagen men ändå en underbar stund före lunch i solstolarna som fortfarande står kvar på terrassen.

Det blåser kallt från norr. Om det är vinden Tramontagne eller Mistral har vi inte lärt oss skilja på ännu. Men vi sitter i lä under vår pergola och vårt vindskydd mot grannen. Och njuter, som synes av detta livgivande ljus, omgivna av grönska fortfarande.

Hade vi bott kvar på vår skärgårdsö hade vi säkert haft en halvmeter snö och snöslungejobb men kanske också underbart väder med sol över fjärden och pulsande i skogen. Just nu känns det dock underbart att slippa det och bara få njuta av det slösande solljuset.

Dessi blir glad över att få rusa runt i sin pudelträdgård där hussen konstaterar att det är dags för trädgårdsarbete vilken dag som helst. De hundratals ekollon som rasar ner i våra rabatter från de flerhundraåriga ekarna slår rot och måste bort, annars får vi ett grönt täcke av späda ekblad överallt.

Till lunchen - en god kycklinggryta - tänder vi det första adventsljuset i vår adventsstake med Staffan Stalledräng. I år försedd med röda ljus. Mammas (87 år) vackra broderade tändsticksaskar med vackra julmotiv ligger som dekoration och påminner om familjen och de svenska jultraditionerna.

Annars finns här ingen glögg, inga pepparkakor, inga lussebullar - inte saknade av någon. Men så småningom ska vi titta på Nobelfesten och Luciamorgon på vår sling-tv och i morgon blir det IKEA-tur för att inhandla det vi behöver till vårt svenska julbord här i vår sydfranska by..

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag misstänkte att det var din mammas alster .., den lilla "kudden" står nu i cd-hyllan, på behörigt avstånd från harry .....

Så underbart det måste vara med sling-tv, som jag aldrig hört talas om förrän hos dig.

Det skulle min australiensyster gärna ha, kan jag tänka mig.

Monet sa...

Ja, det är kul med sling-tv. Lite trist bara att det är så få bra program. Jag minns att jag kände så i Sverige också så det är uppenbart att det inte har ändrat sig. Säger jag lite gnälligt för det kostar ca 300 kr i månaden för detta.

Ja, min mamma broderar och har sig. De här söta tändsticksaskarna är för julebruk men hon gör för alla årstider också!

Mira sa...

Håller på att falla ikull av avundsjuka! Här ska vi få 20-30 cm snö inatt!

Monet sa...

Men Mira, det kan ju faktiskt bli lite vackert också!! Men det låter som om det är kaos-risk och sånt slipper vi ju också. Vi har fortfarande lika fint väder, strålande sol från blå himmel och ljust l ä n g e !