söndag 2 december 2012

Fransk advent och dansfinal


Nu sätter vi upp vår svenska adventsstjärna i köket och ställer adventsstaken i ett av rummen ut mot gatan. Den här sortens dekoration finns inte i Frankrike och man börjar inte pynta sina hus förrän betydligt längre fram i december. Advent finns men firas inte alls som i Sverige.

Senare kommer husen att kläs med de mest gräsliga blinkande ljusslingor i neon och med klättrande tomtar på fasaderna. Här har man verkligen importerat de fulaste amerikanska varianterna av utomhusprydnader. En av våra franska grannar har däremot frågat maken när vi ska sätta upp våra ljus - de är så vackra och dekorativa tycker hon som bor mitt emot oss och gläder sig åt vår utomhusbelysning av oliv- och ekträd och så nu till julen vår sparsmakade adventsdekoration.

Voilà Madame - nu är det tänt här i vårt hus. Och senare på kvällen går finalen av Danse avec les Stars - en helt makalös tillställning. Inte riktigt den vi tror vinner, den franska publiken går på en vacker ung man men han är väl värd sitt pris också.

Inga kommentarer: