söndag 4 november 2012

ToussaintHär i Frankrike är det två veckors Allhelgonalov för skolbarnen. Toussaint (Alla Helgon) som det heter. Också här hör det till att man besöker sina nära och käras gravar och pryder dem med blommor. Dock inga gravljus, här brinner det inte i det provencalska mörkret som i Sverige. Man kan undra varför det skiljer i seder men så är det.

Ljus ser man bara när det varit olyckor på vägen, då ligger det blommor på olycksplatsen och brinner ljus. Och likadant när det varit uppseendeväckande mord och andra fasor, då ser det ut som i Sverige med blommor, gosedjur, brev och brinnande ljus.

Vi har fått höst i Provence. Det är disigt, småduggigt och ibland kommer riktiga skurar. Det mörknar tidigare, redan runt halv sex. Sikten mot bergen blir därefter. Så här såg det ut på en liten kyrkogård nära oss igår där vi var för att sätta en blomma på en god väns grav. Mest är det de stora krysantemumbollarna som dominerar gravsmyckningen. Mycket fint och vackert är det här också.

1 kommentar:

Inger sa...

Så vackert med de gula blommorna i höstmörkret. Vi har också regn och dis, men runt 10 grader, det är ganska skönt. Vi tänder brasan och myser. Men mörkt blir det redan kl 16 ca.