måndag 31 oktober 2011

Happy Halloween


Så står det överallt också här i Frankrike. I grannhuset hänger en girlang med detta budskap, huset är för övrigt helt inklätt i vit "spindelväv" och med andra läskigheter som har med skräck att göra. Själv har jag klistrat upp bilder på farliga pumpor och satt på dörren och vi har förberett med alla ljuslyktor vi har som står och fladdrar utanför ytterdörren.

Halloween, eller "allåviin" som man säger här är som sagt en stor dag/kväll för barnen. Alla klär ut sig och man ser fram mot "bus eller godisrundan". Här i vårt område har vi många barn och vi vet att det kommer att ringa på dörren i ett kör ett par timmar ikväll. Vi har beväpnat oss med godis, sen får man se hur länge det räcker. Vi har lärt oss att småpojkar i åttaårsålder gärna tar grabbnävar så det gäller att portionera ut i lagom mängd.

Här släpper man inte barnen ensamma. Bakom varje unge under 15 år står ett par föräldrar och bevakar. Det gulligast av allt är treåringarna med svarta ringar runt ögonen som faktiskt inte fattar vad det här går ut på. Föräldrarna ringer på och sen står det en liten minijävel där och bara tittar på en. Här säger inte barnen motsvarigheten till "trick or treat" utan försöker bara se ut som om de ska skrämmas.

Frågar men en sån där liten "mais qu'est-ce'que tu veux? - vad kan du vilja då?" så svarar de lite förskrämt: "des bonbons". Jo, karameller det vet dom att det kan man få. Just nu är klockan 1800 och nere i byn på torget framför kyrkan har man aviserat att "les sorcières", häxorna kommer att komma. Det är byns fantastiska festkommitté som ordnat till det igen. Så snart det är över börjar nog plingandet på dörren. Rapport kommer!

Inga kommentarer: