lördag 15 januari 2011

Från min franska trädgård 2
Dessi och jag går på upptäcktsfärd i trädgården för att se vad som hänt under den provencalska vintern. Det har varit kallt, regnigt, blåsigt och ibland ner mot någon minusgrad under natten i november, december och i början av januari. Men nu har det vänt och det är sol, ljumma vindar och härlig vårtemperatur. Den sista stormen tog alla eklöven som fullkomligt drösat ner överallt i stora sjok och som fortfarande kräver hopsamling. De stora hundraåriga ekarnas grenar spretar nu kala mot den blå himlen.

I vår lilla trädgård får vi inte elda utan man måste samla ihop allt trädgårdsavfall i stora plastsäckar och sen köra och lämna dem på en särskild sopstation - "dechetterie" - där det sopsorteras och tas omhand. Inte särskilt ekologiskt tycker jag som är van vid kompost och eldning, det känns fånigt att köra iväg med lövsäckar men så är det.

Annars eldas det överallt här i Provence. I öppna spisar så det står som gråa kvastar ur skorstenarna. Och i trädgårdarna där en särskilt sorts kvistar ger en mycket speciell och god rökdoft. Ibland blir allt ett enda grått rökdis bort mot bergen men det är vackert det också.

En och annan lite primula sticker upp bland löven och Dessi har återtagit sin "pudelträdgård" som vi kallar den. Den är helt perfekt i storlek som rastgård för en liten hund och hon vaktar den nogsamt, jagar bort katter som smyger och hundar utanför häcken. Vår trädgård är helt inhägnad och här kan hon röra sig fritt, leka, snufsa runt, jaga löv och krafsa i jord. Det är snart dags för trimning också av lurvig pudelfröken vilket kanske syns på bilden.
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Inger sa...

Men nu blir jag avundsjuk. Primula i januari! Här ligger snön tung och isig och broddar har plockats fram. Men fåglar hör vi ibland, som ett smygande vårtecken.

Mira sa...

Får ni inte kompostera trädgårdsavfallet heller? En liiiten hög? Bakom huset? Verkar fnattigt.

Monet sa...

Inger: jo, primulan sticker upp. Och broddar är ett minne blott, tack och lov!!

Mira: jo, lite smyger vi med en hög, det blir för fånigt att köra löv till dechetteriet annars. Men jag vågar inte lägga köksavfall där t.ex, det är noga reglerat här.