söndag 31 oktober 2010

Franska böcker

Några av oss som bor härnere har bildat en liten bokklubb - eller ett boksällskap som vi kallar det. Vi har träffats ett par gånger sedan i våras, diskuterat och funderat kring de olika böcker vi läst. Här är några av dem - vi har hittills sagt oss att vi ska läsa böcker med anknytning till Frankrike eller av franska författare, översatta till svenska.

Knut Ståhlbergs bok om de Gaulle var verkligt intressant och gav en mycket bra bild av Frankrike under och efter andra världskriget. Den som inte läst Emile Ajars "Med livet framför sej" har missat något. En av de roligaste, underfundigaste och mest rörande böcker jag någonsin läst. Den finns i pocket, skynda att köp och läs!! Den handlar om en ung arabisk pojkes uppväxt hos en prostituerad kvinna i Paris. Ett språk man aldrig läst tidigare, det är helt enastående!!

Sarahas Nyckel är också en rörande och upprörande berättelse om hur judarna behandlades under kriget - samtidigt som vi läste den gick en stark film, La Rafle - Razzian - här i Frankrike, en historia med samma tema.

Iréne Némirovskys böcker är översatta till svenska, många av dem. Den mest kända heter "Storm över Frankrike" och handlar också om en judisk familjs öde under kriget. "Blodets hetta" är en stillsamt berättad tragisk historia som utspelar sig på franska landsbygden.

Nu har vi valt en riktig klassiker till nästa gång, "Prinsessan av Clèves", en bok som skrevs i mitten på 1600-talet av Madame Lafayette. Den här sortens bok är riktigt "inne" att läsa nu, det ska bli intressant. Våra möten pågår en hel eftermiddag, vi ses hos varandra och börjar antingen med lunch eller avslutar med middag, vilket som passar bäst.

Den som tycker att det är mest vin och mat på den här sydfranska bloggen kan alltså se att vi också undfår lite andlig spis!
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det var då för tur .., jag har varit aningen orolig ,-)

Bengt sa...

Just boken av Knut Ståhlberg om de Gaulle köpte jag strax före jul i ett av Stockholms kvarvarande antikvariat (100 kronor, vill jag minnas). Jag sa lite i förbigående till antikvariatinnehavaren att jag var frankofil. Reaktionen från honom var att han började yra om Franco - på fullt allvar. Jag förklarade snabbt för honom att det inte var riktig det jag avsåg med frankofil. Det var alltså en julklapp. Lär som sagt vara en riktigt bra bok, som jag hoppas att snart få läsa.

Anonym sa...

Iréne Némirovskys böcker har jag läst på svenska .
Svårt att lägga ifrån sig .

Monet sa...

Elisabet: tur att din oro är stillad. Det ligger faktiskt högar med böcker på nattygsborden också!

Bengt: Haha, ja det är inte lätt med begreppen alla gånger! Men i ett antikvariat?? Hoppas du kommer igång med läsningen, boken ger en helt annorlunda och vidgad syn på Frankrike under förra seklet.

Mormorg: Maken läser just nu Storm över Frankrike och säger att den är jättebra. Snart är det min tur!

Karin sa...

Hej,

om du vill hitta bra franska författare översatta till svenska kan jag rekommendera Sekwa förlag. Har du läst "Igelkottens elegans" av Muriel Barbery? Om inte är det ett tips!

Länkar till Sekwa på min blogg,
http://brevfranservian.blogspot.com

Kika gärna in :-)

Själv är jag lyckligen nyinflyttad till Servian, Languedoc

Hälsar Karin