söndag 31 oktober 2010

Fransk 'Alloviin

Jo då. Här i Frankrike firar man också Halloween. 'Allóviin. Vi är beväpnade med godis inför kvällens spökbesök men lätt oroliga för att det inte ska räcka - visa av skadan från två tidigare år med "les ados", tonåringarna som tog grabbnävar i karamellskålen.

I år går det bättre. Vi är drabbade av skyfall så besöken blir inte så många. Men mellan 1800 och fram till nu 2000 har det plingat på dörren i ett kör och utanför står de märkligaste små figurer. Ingen ropar "Trick or Treat" mer än en mamma till en liten pys som har förstått att vi inte kommer härifrån. Och sen frågar hon om vi har samma "franska sed" hos oss som här. Jo, det har vi ju:-)

De franska barnen ringer på dörren (de minsta noga övervakade i bakgrunden av föräldrar eller storasyskon - här släpper man inte sina barn ensamma i mörker) och sen står de bara där och håller fram sina påsar. Så man får fråga: Vill ni ha "bonbons"? Och förstås är det så.
Dessi blir lätt upphetsad av detta märkliga kvällsfenomen. Och själva kan vi inte hålla oss för skratt när det sista lilla paret (klicka på bilden) dyker upp. Jag är tvungen att fråga den lilla gumman hur gammal hon är i "verkligheten". Tolv år. Lika söt är lillebror på första bilden som föses fram av storebröderna. Han har noll koll på vad detta handlar om men blir mycket nöjd när han får sina bonbons i handen.

De franska barnen är mycket artiga. Merci, merci beaucoup, ha en trevlig kväll, tack så mycket säger både de och föräldrarna. Och som sagt, plingandet pågår en timme eller så, sen inträder fransk middag och respekt för privatlivet resten av söndagkvällen.
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det knackade på även här och jag har aldrig kontanter nästan, så det blev till att leta reda på en Dajm från kylen .., den som pv har när han gör Dajmtårta ,-)

Själv firar jag inte den här högtiden det minsta lilla.

Musikanta sa...

Här har också varit besök av benrangel och häxor - väldigt snälla sådana dock! Hade som väl var kvar godis från i påskas som gick åt - kom bara tre påskgummor då.

Hade totalt glömt bort det i år - annars brukar jag alltid ha något kilo godis hemma för dessa tillfällen.

Jättsöta barn och trevligt när det är så artiga. Här var dock inga föräldrar med trots att det var mörkt...

Freedomtravel sa...

Har blivit medveten om Halloween genom bloggarna, annars hade vi inte haft en aning om att det var Halloween nu...