måndag 27 september 2010

Katastrofområde

 

 

 

 

I de här vackra trakterna i vårt departement Var inträffade för några månader en fullständig katastrof. Otroliga skyfall gjorde att städer och byar översvämmades, hus raserades. Många människor dog och andra fick sina egendomar helt förstörda.

Nu har det gått några månader och man ser bara delvis spåren av det som de tsunamiliknande vattenmassorna då åstadkom. Den här lilla flodsnutten reste sig och drog med sig sex hus i den lilla byn Taradeau som vi passerar här. Bron in till byn rasade också, den vi kör på är ett provisorium.

Svenska goda vänner lyckades i sista stund ta sig ur sitt hus, simmande med sina hundar. De bor fortfarande i sin husbil som till all lycka inte skadades. Men än är hela deras undervåning inte återställd, allt måste göras om, kök, el, målning, nytt bohag. Hela husets undervåning var direkt efter översvämningen en enda stinkande lervälling.

När det är "väder" här i Provence, då är det ofta med besked. Åskväder av Guds nåde, starka mistralvindar, skyfall där man måste stanna på vägen för att sikten är obefintlig.

Men så är det samtidigt helt underbart sensommarväder just nu. Blå himmel, sol, upp mot 25 grader mitt på dagen. Vi äter fortfarande lunch utomhus och tar vår apéro ute på altanen eller i vår grönskande lilla trädgård. September i Provence är faktiskt alldeles ljuvligt!

1 kommentar:

Lotten sa...

Nu blir jag feerrruktansvärt nyfiken eftersom jag inte kan se några bilder.

Är det bara jag?