onsdag 25 augusti 2010

Hemresa. Med ny husbil

 

 

 

 


Som framgick av förra inlägget har vi under vår ganska långa Sverigevistelse bytt husbil. Skälet framgår av första bilden. Vi har numera varsin säng!! Så var det inte i den tidigare bilen och vi var redan från början medvetna om att detta eventuellt skulle skapa problem. Vi fick inte plats ordentligt i den trånga dubbelsäng som fanns i den och sov båda väldigt dåligt. En extrasäng fanns men för att göra den tillgänglig krävdes ett väldigt pusslande med bord, trädelar och olika kuddar och sätesdelar. Det blev trångt, bylsigt och obekvämt i hela bilen på morgnar och kvällar.

Eftersom detta är vår första egentliga testresa med husbil som koncept sa vi oss: sömn är extremt viktigt när man reser så här. Vi behöver båda kunna sova bra för att orka med. Vi måste helt enkelt byta bil till en med annan planlösning, en med sk. långbäddar, dvs var sin säng bredvid varandra. Husbilar med en sådan planlösning är inte helt enkla att hitta, de har inte funnits särskilt länge och andrahandsmarknaden är liten.

Men vi hittade en i Skåne på uppresan till Roslagen, fattade ett snabbt beslut att byta in den "gamla" (som är lika ny som den nya, har gått knappt ettusen mil) och få den levererad inför hemresan. Den nya är en halv meter längre än den andra, var dyrare - förstås - och beslutet fick fattas på stående fot vilket inte var helt lätt.

Men, ska man kunna känna efter om det här är ett bra "åka-till-Sverige"-koncept så måste de viktigaste funktionerna finnas där. Nu är det så och på köpet har vi fått en massa extra och finurliga finesser som vi tycker känns väldigt bra.

Vi både åker, äter, lagar mat, sover och umgås i "sällskapsdelen" på ett praktiskt och funktionellt sätt. Att så mycket kan finnas på trots allt så liten yta är helt otroligt. Stort dusch- och toalettutrymme har vi också och stort stuvutrymme under sängarna som ligger avskilda och en "trappa upp".

Vi har inte ens kört 100 mil med vår nya "Liberty" som den här Fordmodellen kallas. Men än så länge är vi mer än nöjda med vårt bytesbeslut. Ibland är det bra att våga bestämma sig snabbt!
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Vad fräsch och fin den ser ut!

Elisabet sa...

Jag inser - bedrövat - att jag måste köpa ny kamera. Min Canon måste ha blivit sjuk .., det är som en ständig dimma på bilderna och jag märker tydligt skillnaden i skärpan när jag ser dina.

Vad har du för kamera och är du nöjd med den ..?

Bertil sa...

Gratulerar till nya bilen. Det är ju viktigt att sova bra, hoppas att vi får tillfälle att titta på den när ni kommer hem till Frankrike.

Mira sa...

Hur är det egentligen med husbil? Får man bara parkera på campingplatser, eller får man ställa sig var som helst?