söndag 31 januari 2010

Till Elisabet. Populäraste krukväxten?

Jag blir nyfiken. Vilka krukväxter står i de flesta svenska hem? Jag, som numera bor i det fönsterbänkslösa Frankrike får hitta på andra varianter. Jag visade bild på min porslinsblomma nyss, ärvd sedan länge som nu får stå i sol men inte på fönsterbänk. Jag tror den finns hos många, lättskött som den är.

Elisabet svarar genast: Inte hos mig, jag är en pelargonmänniska. Och se, det tror jag många är. Jag är det också - men för mig hör de till uteblommornas värld. Aldrig att jag klarade dem inomhus. Inte fick jag dem att övervintra heller trots alla knep. Så Pius&Co på Gotland som är pelargonexpert och andra har jag den största respekt för.

Elisabet och jag har vit orkidéeförjusning tillsammans, det anar jag mig till från olika inlägg. Här nere är de förhållandevis billiga - stora och fina också, blommar länge.

Och jag kan köpa precis samma krukväxter här i Provence som i Sverige, allt finns. Och så lite andra exotiska sorter förstås. Men utan fönsterbänkar blir det inte så mycket och allt ska ju klara sig när vi är i Sverige under många veckor på somrarna också.

Jag blir som sagt nyfiken - vilka är de vanligaste växterna i svenska hem idag - fotografera det finaste ni har och visa!

Och min målning, av en utepelargon, Selma Lagerlöf, dediceras till Elisabet för de otroliga exemplaren i Ystadfönstren! 
Posted by Picasa

10 kommentarer:

Elisabet sa...

Men tack snälla!

Och nä, jag är ingen orkidémänniska, det var pv som fick den av sina arbetskamrater när hans mamma dog före jul .. men jag har börjat att tycka om den allt mer .-))

Att mina pelargonior var så enormt fina (för det var dom) i Ystad, det beror nog på tre saker:

1. Jag köpte dyr blomjord hos Åbergs Trädgård.

2. Planterade i stooora krukor och vattnade på fat.

3. Ja, vad var nu det tredje då ? Jo, att jag hade så stora söderfönster.

För övrigt gjorde jag ingenting .., tog lite skott då och då .. men annars: intet!

Nu står alla ihjälfrusna på pv:s altan.

Åsa sa...

Tack! Jag har tittat på dina härliga bilder över ett varmare klimat än vad vi har just nu...det var värmande och välbehövligt!

ab sa...

Wow. Din tavla är en Madeleinekaka.

Just när jag såg den nyss, mindes jag som genom ett trollslag klart och tydligt en dröm jag hade när jag tog en förmiddagsslummer. Den var helt borta, men nu kom den tillbaka. (Den handlade om vitmålade hus och utomhuskrukor och familj.)

Bloggblad sa...

Jag har bara extremt tåliga och snälla... hoyor och garderobsblommor. Förr skötte jag krukväxterna som småbarn (eller hundar?) och hade de mest exotiska sorterna. Slut på det numera.

Har du målat den fina Mårbackan själv?

Monet sa...

Elisabet: ja, man ser att man ska använda sig av vissa knep. Ska pelargonier vattnas på fat? Jag tyckte dina var som en djungel och så himla synd att de är ihjälfrysta nu. Fick de inte flytta med in?

Ordidéer lär man sig tycka om, de finns så många sorter och de är otroligt vackra. Jag gillar förstås den vita mest.

Åsa: så bra, kom in och värm dig lite här då och då!

ab: var det idag du drömde om utekrukor? Lustigt med denna synkronicitet. Min målning blev lite av Madeleinekaka för mig också när jag tog fram den igår för att fotografera. Mindes precis lukten av blomman och sommarvärmen när jag stod ute och målade av den.

Bloggblad: undrar om det är något med åldern, det där med att bara vilja ha lättskötta blommor? Och VAD är garderobsblomma undrar jag? Och så heter förstås pelargonen Mårbacka, men det var ju rätt tänkt med Selma iallafall:-) Säger en del om vad jag kan om blomster, haha

Bert sa...

Här odlas mest orkidéer inomhus och monster på den inglasade balkongen, där även julkaktus, clivia, fikon, qumquat, streptocarpus och en sydamerikansk gran huserar.

smulan sa...

Suck... önskar jag kunde odla minimum av dina blommor..

Men till våren fortsätter min odling av blommor i vår slänt!

En får vara glad för lite...;)

Elisabet sa...

Jag vet inte om dom bör fat-vattnas, men så gör jag och då har dom blivit såååå frodiga och stora.

Jo, dom fick följa med, men pv:s fönster är så små .., det går bara inte .., så fick dom stanna på inglasade altanen och mötte där Frysdöden.

Buuuuuhu ...,-(

Monet sa...

Bert: jösses, du har mer exotiska växter däruppe i norr än jag ens fantiserat om härnere. Din monsterblomma känner jag igen, den är väldigt vanlig härnere också, växer just i sten- och murpartier. Har en släkting som bara öppnar sina blommor när solen skiner.

Streptocarpus - låter lite läskig?

Smulan: ja, som du ser ligger Bert inte långt efter med sina mycket exotiska växter. Det är inte så lätt här heller eftersom det är torr, inte särskilt bördig jord och mycket torrt på sommaren. Men jag ska också hälla ut några fröpåsar om någon månad eller så óch se vad som händer.

Elisabet: jag förstår hur det där känns. Jag hade också jättefrodiga utepelargoner som jag försökte få att övervintra på alla möjliga sätt. Men de dog alla mörker- eller frysdöden de också, sorgligt nog. Du kanske får nöja dig med uteblommor och ha mindre sorter inomhus. Var glad att du har fönsterbrädor åtminstone - det går som sagt inte här med tanke på att alla fönster går inåt!

Bert sa...

Haha! Min monsterväxt visar också sina blommor bara i starkt dagsljus. Det gör att den blir rent stressad sommartid.

Streptocarpus = Kornettblomma. Kanske är den mer bekant.