måndag 9 november 2009

Vår fina byrestaurang


I vår by finns flera restauranger. Jag har skrivit om dem förut. Vi kan äta allt från pizzeria till husmanskost på provencevis och så "fint" på vår gourmetrestaurang förstås.

Mitt i byn ligger den och är en gammal före detta olivkvarn som var igång så sent som på 1960-talet. Den har många hundra år på nacken och på fondväggen ser man en målning som visar gatan utanför och några av arbetarna som arbetade här i början på förra seklet.

Sedan elva år tillbaka huserar här en riktig fransk mästerkock. Han har haft restauranger med flera stjärnor i Guide Michelin, ser ut som den verklige konstnär han är med skägg och det silvriga långa håret i hästsvans. Han visar sig lite skyggt, vi serveras av hans hustru som långsamt, omständligt och väldigt servilt serverar oss den trerättersmeny vi brukar äta när vi går hit.

Det är inte ofta - det är rätt dyrt - så det brukar bli i samband med vänbesök från Sverige. Nu går vi hit en regnig lördag för lunch med lilla B och hans föräldrar. Som, precis som vi, blir helt betagna i det vi får.

Efter den traditionella tapenaden, olivröra med tonfisk, får vi vår lilla förrätt. Himmelskt gott oliv- och torkadtomatbröd, litet som två sockerbitar. En räksoppa med syrad kräm och med lite hetta. Och någon form av mousse med anklever, ja jösses så gott det är.

Sen kommer höjdpunkten: pinfärsk forell. Lilla B som är 2,5 år och äter bra men inte alltid gillar vuxenmat får sin fisk med fluffigt potatismos. Han är helfascinerad över fiskens ögon och allt slinker ner i ett nafs, så gott tycker han det är.

Vi vuxna får också våra fiskar hela. Underbart mjälla foreller med en fantastisk grönsaks- och mandelblandning i mitten, konstnärligt dekorerad med gröna örter/spenat och en vildristimbal med citrongrädde. Inte ett ben, hur det går till är ett mysterium. Det blir alldeles tyst runt bordet, enstaka njutningsfulla mmmm är det enda som hörs.

Titta sen på vår efterrätt. Crèpe Suzette med ringlad honung, hemlagad liten Crème Brulée, mangosorbetkula och chokladkakepudding med vaniljsås.

Lilla B:s mamma som är konstnär och jag konstaterar: detta är verklig matkonst. Vår Michelinkock har komponerat smaker, former och färger från en underbar palett och serverat oss ett mästerverk!

Posted by Picasa

4 kommentarer:

lotta h sa...

Ser fantastiskt gott ut.

ab sa...

Åååååå...

Monet sa...

lotta: det var det också!

ab: precis så!

Staffan H sa...

Mmmm, jag tror jag känner dofterna och smakerna ända hit!