fredag 24 april 2009

Hos tandläkaren. Återbesök


Det här är väntrummet hos tandläkartvillingbröderna M. D och D. De är båda tandkirurger och den ene av dem drog ut makens tand akut i påskas. Fyrtiofem minuter efter att jag ringt satt han i tandläkarstolen och blev åtgärdad. Och det kostade cirka 400 kr. varav allt ersattes!

Det är en märklig tandläkare med "kinesiska ögon" och ett lugnt och vänligt sätt. Men med lite mångalna skrattattacker inför mina frågor eller svar.

Nu är vi på återbesök och sitter i väntrummet. Mest kvinnliga patienter verkar bröderna ha, det är bara Elle och Madame på bordet. De är till förväxling lika, det som skiljer åt är färgern på deras tandläkarskjortor.

Monsieur har läkt bra och det uppstår nu diskussion om ev. brygginsättning och vad det kan kosta. Tandläkaren föreslår som ett bra och billigt alternativ att en del av bryggan ska bestå av kromat nickel, den kommer att sitta så långt bak i munnen att det ändå inte kommer att synas. Och prisskillnaden är stor.

Nickel, säger både mannen och jag - det har vi ju inte hört talas om i Sverige. Och jag får flashbacks från Bond och "From Russia with Love" eller någon liknande film med en förskräcklig stor man med metalltänder. Så det säger jag också till Monsieur D: "Mais c'est comme dans la Russie?", men det är ju som i Ryssland?

Åt detta får han våldsamt roligt. Till och med så roligt att han en halvtimme senare när jag sitter i stolen påminner sig det hela och säger: "Ni har verkligen fått mig att skratta. Ryssland, hahaha!"

Om själva "normala" tandvården känns att den inte är särskilt dyr och i hyfsad omfattning ersätts av försäkringskassa och tilläggsförsäkring. Men när det gäller bryggor, operationer och ev. implantat - ja då drar det iväg väldeliga. En "rysslandsbrygga" får man nog betala runt 10.000 kr för efter alla ersättningarna och implantat och annat som kan komma att bli aktuellt - ja där är det ingen ersättning alls. Lika dyrt och svårt som i Sverige alltså.

Tror vi, det ska nu undersökas och jämföras och tas ställning till de olika alternativen.

I mitt fall är det lite bekymmersamt. Det krävs åthävor och specialistkonsultation. Vi pratar fram och tillbaka och han tar sig TID, denne tandläkare. Han hämtar broschyrer och tanduppsättningar och pekar och förklarar.

Och säger sen att han ska konsultera sin gode vän specialisten som arbetar på en ansedd tandklinik. Dit ska vi sedan åka TANDLÄKAREN och JAG!! Han ska följa med mig dit så att vi alla tre kan gå igenom och se vilka alternativ som finns och vad som är det bästa i mitt fall.

Jag trillar nästan ur tandläkarstolen, har väl aldrig hänt att en remitterande tandläkare följer med till specialisten??

När vi sen kommer hem har Carole varit där och städat igen och samtidigt får vi automatisk hundvakt. Dessi älskar Carole, kissar nästan på sig av glädje när hon kommer! Nu står hon och stryker mina nyinköpta vackra linnegardiner med brodyr och säger: Nästa gång det är dags att tvätta dem, någon gång efter sommaren (det är inte klokt så renligt det är här), då ska inte ni göra det själv Madame. Jag tar hem dem och tvättar dem och sedan ångstryker jag dem medan de fortfarande är våta med en speciell apparat som jag har!

Och så säger hon att hon ska handla till sig själv i morgon och att hon då passar på att inhandla diverse specialmedel för klinker och fettborttagning och avkalkning som hon tycker att vi ska ha. Jag lägger ut, jag köper det billigaste och så får ni kvittot av mig säger hon.

Detta service-land!
Posted by Picasa

4 kommentarer:

ab sa...

Jag tror Carole betraktar sig som en specialist och yrkesmänniska och skulle fnysa enormt åt att bli kallad "piga" - du minns den s k pigdebatten.

Monet sa...

ab: det tror jag också. Eller rättare sagt jag vet det. För det är precis så hon sagt själv: det här är mitt yrke och jag sätter en stolthet i att behärska det.

Och varje gång hon har städat visar hon mig vad hon gjort och vad vi ska ta nästa gång för att hela huset riktigt "propre".

Familjen vi köpte huset av(svensk, man skäms ju) var en lortfamilj - trots att huset bara var två år gammal var det helt ingrott med skit överallt som först jag och nu Carole tar sig an med utpräglad proffsighet och mycket gamla franska mormorsknep dessutom!

Christina sa...

En tandläkare som har den goda smaken att ha foton av Robert Doisneau på väggarna skulle säkert t o m kunna bota min tandläkarskräck ;) Sympatiskt.

Och jag garvade läppen av mig när jag kom till stycket med dina flashbacks från Bond och "From Russia with Love" ! Vem minns inte det tandgarnityret ?

Monet sa...

Christina: han är lättroad min tandläkare. Eller också tycker han att jag är lätt exotisk. Inte vet jag varför han skrattar så åt det jag säger.

Och visst är fotot fint!!