lördag 29 november 2008

Videodag


I Provence är det grått, kallt och småblåsigt idag. Lätt duggregn till och från. Inget som lockar till varken promenad eller andra uteaktiviteter.

Vi fick en lätt susning av advent hemma hos svenska grannen häromdagen. Sen dess har den känslan helt försvunnit och återkommer endast som stråk när man läser bloggar med prat om och bilder på glögg, pepparkaksbak, lussebullar och adventstjärnor.

Vi har tagit med oss en adventsstake, en fin ärvd ståtlig sak. Bordsstaken med sina fyra ljus finns också nerpackad. Men nu bor vi inte i vårt hus och kan inte lägga röd duk på bordet och tända ljus.

Hur vi ska arrangera med adventsstaken vet vi inte. I Frankrike finns inga fönsterbrädor (iallafall inte i moderna hus) eftersom alla fönster öppnas inåt. Det hade varit roligt att sätta upp vår stake i köksfönstret också för att se reaktionen hos grannarna - just adventsstakar verkar inte finnas här. Däremot anar man sig till att det nog kommer att explodera med olikfärgade slingor och annat längre fram.

Men, idag: adventskänsla noll. Goda vännernas videotek är däremot fyllt med osedda filmer. På svenska till mannens förnöjelse. Lite omväxling mot den ständigt påslagna tv:n med franska program.

Och tröttnar man på Persbrandt kan vi alltid återgå till den franska historien. Här är två jätteboxar om de båda världskrigen. Och den som minns min betraktelse över Stilleståndsdagen den 11 november och alla soldatmonument i varenda by ser här ett annat exempel på hur "stort" det första världskriget fortfarande är. "La Grande Guerre" heter det. Det Stora Kriget. Går aldrig ur minnet här.

Nu grönt te, pläd och ett par videotimmar!
Posted by Picasa

Inga kommentarer: