söndag 2 juni 2013

Bröllop för länge sedan


Den här bilden fick jag för ett tag sedan av min pappas lillebror. Den visar min Farmor och Farfar när de gifte sig - troligen runt 1915-16. Och säkert är det i Kiruna kyrka där min Farmor bodde med sin familj.

Jag har skrivit om deras romantiska kärlekshistoria förut. Min stilige Farfar som var en av Sveriges första pionjärflygare och som kom med sin dubbeldäckare och landade på Luossavaara sjö och sen träffade min Farmor.

Vilken stilig uniform han har och så vacker både brudklänningen, slöjan och hela håruppsättningen är. De fick sedan fem barn och levde tillsammans i ett långt och lyckligt äktenskap. Min Farfar skulle nu varit över hundra år, kanske min Farmor också.

Klicka på bilden för att se de vackra detaljerna!

7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Underbart! Är det en sönderklippt fana de har bakom sig?

Härligt blankt tyg i brudklänningen. Jag anar att du, liksom jag, blir rätt sentimental av såna här gamla foton.

Elisabet. sa...

Jag tänkte samma sak .., om flaggan ,-)

Otroligt vacker klänning.
Var din farmor från Kiruna?

Monet sa...

Bloggblad: jag har ingen aning om det där med flaggan. Men tittar man noga på bilden så ser man att det blåser, både klänning, slöja och band till buketten blåser åt höger.

Det gör skynket också, kanske det är en flagga som är delad i mitten och som man går in igenom? Och ja, sentimental kanske, men mest tycker jag det är intressant att se människor som var "gamla" när man lärde känna dem som unga och vackra. Kul också med kläderna!

Elisabet: javisst är det en vacker klänning. Sedesam men ändå väldigt tjusig. Jag gillar sättet på vilket man fäste slöjan på den tiden.

Ja, min Farmor var från Kiruna. Jag har skrivit flera inlägg i början av min bloggtid om detta men jag har inte en ANING om hur man hittar bland sina gamla inlägg. Det borde kunna gå att söka på ord eller?

Hon var en av fyra döttrar Lundgren. Hennes pappa, Bengt Lundgren var närmaste man till Hjalmar Lundbom, Kirunas "grundare" och den som egentligen fanns på plats och skötte allt. De var båda studiekamrater och det är en enormt spännande tid i Kiruna när allting anläggs. Lundbohm var singel så det var min Farmors mamma som skötte all representation och det var många prominenta gäster däruppe, Zorn, Prins Eugen osv.

Det finns en skatt av fotografier, allt är dokumenterat. Också min Farfar som var flygare och träffade min Farmor vid besök däruppe. Vansinnigt romantiskt!

Jag har varit där för ett par år sedan och B och jag fick en verklig VIP-behandling med specialvisning av gruvan (var ända längst ner) och man visade stort intresse för ett barnbarnsbarn till Bengt Lundgren som däruppe är ett känt och stort namn. Med egen gata och så.

Det känns väldigt speciellt med dessa norrländska rötter och en så distinkt anknytning till LKAB och Kiruna, i synnerhet nu när man ska flytta hela staden. Min Farmor bodde sedan i Linköping resten av sitt liv då min Farfar var chef på SAAB men hon behöll hela livet en viss norrländsk accent. Det är därför det känns hemvant att lyssna på dig:-)!

Elisabet. sa...

Monet: tack !! Jag känner igen en del av det du berättar .., så var det, ja! Det kunde nästan bli en film det ,-)

Mira sa...

Blogger har en alldeles egen sökfunktion på din blogg, som du hittar högst upp i vänstra hörnet, bredvid Bloggersymbolen. Jag skrev "farmor" i din sökruta, och fick då denna träff:

http://sydfranskby.blogspot.se/search?q=farmor

Att flaggan på bilden ser ut som den gör i färgerna, beror på att man förr använde så kallad ortokromatisk fil, som fick bland annat svenska flaggans färger att se helt tokiga ut.

Mira sa...

Jag menar naturligtvis film och inte fil!

Monet sa...

Åh, mem Mira, tack snälla för tipset! Jättebra för framtiden om man vill referera till gamla inlägg,"Nickel"! Som man säger här. Med betoning på sista stavelsen. Fräga maken!