måndag 3 juni 2013

Retro-Frankrike?

 


Retro-Frankrike. Det uttrycket såg jag på en annan blogg och då handlade det om det märkliga faktum att man i Frankrike fortfarande har kvar checksystemet. Det vi hade kvar i Sverige för inte allt för länge sedan och som alla då tyckte var jättebra. Utom bankerna.

Här ifrågasätter ingen betalning med check. Och det är oerhört skönt att veta att man alltid har möjligheter att betala för sig - inte alla affärer tar kort och ibland har man inte kontanter så det räcker. Vissa myndigheter vill också att man betalar med check och vi har helt återanpassat oss till detta och tycker det är bra.

Från idag kommer två bilder tagna på väg till öron-näs-halsdoktorns mottagning i vår lite större centralort. Titta noga på den övre bildern. Inne i telefonkiosken står en äldre fransman, faktiskt också iklädd den "obligatoriska" kepsen för att förstås utgöra sinnebilden för äldre fransk herre.

Jag trodde inte att de här kioskerna, som man faktiskt ser då och då, fungerade men jag hörde mannen klart och tydligt tala därinne, ganska högt dessutom.

Retro? Ja i svenska ögon kanske. Men den här mannen hade uppenbarligen inte en tanke på mobil telefoni och vilken trygghet för honom att veta att man ändå kan kommunicera "på gatan" som man alltid kunnat göra. Var finns det fungerande telefonkiosker kvar i Sverige? Skulle någon använda dem? Man får funderingar kring vad som är bra och/eller dåligt med teknikens framsteg.

Bild nummer två visar två gatsopande män. Runt ikring pågår gatuarbeten men de här männen sopar en vanlig gata, håller inte rent efter de som lägger om asfalt och sten.

"När såg du en gatsopare i Sverige senast?" frågar jag mannen. Han tänker efter och båda säger vi oss att det har vi inte sett på evigheter. Är det ett utdött yrke, det som så många andra? Hur sköts gatuunderhållet i Sverige? Är det inte lastbilar med snurrande sopkvast som tar ett tag efter vinterns sandningar? Men går någon och sköter om gatorna manuellt som killarna på bilden?

Om de här två fenomenen, dokumenterade vid exakt samma tillfälle - mannen talade i telefon samtidigt som de andra sopade - representerar ett retro-Frankrike, ja då tycker jag det är bra. Allt behöver inte vara högteknologiskt och maskinellt. Det räcker med att möjligheten finns för dem som vill. Och att alternativen finns kvar för de andra. Som en ifylld check, ett telefonsamtal från en kiosk och en manuellt sopad gata.
Posted by Picasa

9 kommentarer:

Anonym sa...

Helt korrekt - back to basic... Må väl / Clabbe

Elisabet. sa...

Gatsopare finns det hur gott om som helst i Sverige .., jag pratade ofta med dom som höll rent på "min gata" i Ystad. Fantastiskt vilket arbete dom utför!
SVT visade dessutom ett program från Malmö som handlade om yrkesstolthet och det var just gatsopare det handlade om.

mossfolk sa...

Telefonkiosker finns också. Vi reagerade på, alldeles häromdagen, att det faktiskt stod stod någon och talade i telefon därinne när vi passerade.

cruella sa...

Visst finns det både telefonkiosker och gatsopare, även om just telefonkioskerna är färre än förr. Telefonkioskerna har dessutom vidareutvecklats och fungerar som basstationer för fri mobilsurf, och det var ju listigt värre.

Monet sa...

Personligen har jag inte sett en gatsopare på flera år i Sverige. Kanske för att jag mest var i skärgården. Men det ju bra att de finns.

Det dräller inte av telefonkiosker här heller men de som finns är ofta strategiskt utplacerade där man kan tänkas behöva dem.

Gardinarrangemanget tycker jag är urfult, är man inne i ett rum med sådant ser man inte ut ordentlgt och hela rummet kommer i obalans. Här har man också en förkärlek för starka färger gärna häftiga lila färger i inredningen och det ser inte klokt ut ihop. Men smaken är olika som bekant.

Det enda Sverige har gått ifrån verkar vara det eminenta checksystemet!

Monet sa...

PS. Kommenterade gardinarranemang på fel inlägg. Ska förstås finnas på Elisabets blogg under Dagens Fönster!

Barbro Tärnhuvud sa...

Måste kommentera gatsoparna! Här i lilla Karlshamn har vi gatsopare, som håller rent på trottoarerna hela tiden, särskilt efter helgerna. Beundransvärt bra skött.
Barbro

Anonym sa...

Jodå, det finns både telefonkiosker och gatsopare i Sverige också.

Monet sa...

Det ska bli intressant när vi kommer till Sverige i sommar att se hur många telefonkiosker det finns och också förstås hur många gatsopare vi ser.

Inget av detta finns på vära näthinnor sedan vi flyttade till Frankrike för snart fem år sdan. Men man blir blind för det mesta, så tack för alla svenska påminnelser!