onsdag 23 januari 2013

Det regniga Provence

 
 


Nyss skrev jag om våra härliga soldagar, de som gör livet lätt att leva här. Särskilt när man drar isär gardinerna på morgonen och ser solen lysa över bergen. Det blir en fin start på dagen.

En dag senare vaknar hunden och vi av smattret av regn mot tak och fönster. Och nu är himlen blygrå och regnet öser ner. Dessi har m y c k e t  bråttom att förrätta morgonbestyren - hon gillar inte att bli våt i pälsen och vill hem direkt.

När det regnar här gör det det med besked. Antingen häll- eller ösregn och ibland med hårda kastvindar, eller som idag, ett jämnt strilande med några få uppehåll. I morgon tror vi att vi får tillbaka solen igen så det växlar väldigt.

Vädermässigt har det annars varit - och är till delar - fortfarande kaotiskt i stora delar av Frankrike. Det har snöat rejält på sina håll och inte minst Paris har fått mycket snö som svept in den vackra staden i vitt och fungerat ljuddämpande till parisarnas förvåning. Annars blir de rätt olyckliga av snö och vinterkörning som få av dem behärskar, sett med svenska ögon.

De fastnar i modden och försöker ta sig ur genom att ge så mycket gas det går och sen sitter de där i sin spinnande bil som bara gräver ner sig mer och mer. Snurrar runt gör de också och många dikeskörningar blir det. Annars fungerar halkbekämpningen utmärkt och alla stora lastbilar plockas av de större motorvägarna och ställs i depå tills de kan börja köra igen. Eller också dirigeras de via mindre vägar för att inte störa övrig trafik.

Än har vi inte fått snö i vår by som förra året. Men några dagar kommer vi säkert att få vitt täcke vi också. Och våra sydfranska bybor ryser och säger att det är kallt och byltar på sig och barnen något alldeles förskräckligt. Ja, detsamma gör parisarna förresten, det ser man på tv-inslagen.

Det har varit ovanligt kallt förstås, lägre temperaturer än så har har man inte haft sen på 1980-talet så det är inte så konstigt att det känns kallt för fransmännen. Barnen är glada som vanligt förstås och kastar sig utför minsta lilla backe på skidor och kastar snöbollar under skrik och skratt.

"Jaja, det här är förstås ingenting för er" säger grannarna. Och, nej, det får vi ju erkänna, det är det faktiskt inte. De svenska vintergenerna sitter där de sitter och vi fryser inte ens!
Posted by Picasa

9 kommentarer:

Inger sa...

16 minus hos oss nu i kväll!

Elisabet. sa...

Det är ju aningen lättare att leva med kyla, om man hör att den sprider sig lite ,-))

Ja, aaaaningen ...., alltså.

Monet sa...

Inger: har förstått att det är mycket snö och ovanligt kallt i Stockholm. Jag gillar soliga och vackra vinterdagar men helst inte så kallt som ni har nu. Skönt att slippa faktiskt!

Elisabet: jag tycker det ser ut som om ni har fina och soliga vinterdagar i landet Halland? Och du får gärna gotta i den sydeuropeiska kylan - hela Europa har det ju extra kallt nu men hos oss är det inte så farligt och det är snart över:-)

Mira sa...

Minus 18 i ett förövrigt soldränkt Uppland. Ha det gott!

Musikanta sa...

Jag skulle nog föredra regn framför denna eviga kyla - 13-14 minusgrader varje morgon. Även om det är vackert med allt det vita mot den blå himlen, som i går.
Sitter just och tittar på foton från Menton och längtar till Frankrike...

Anonym sa...

Fina bilder!
jag njuter av snön just pga att den fungerar som ljuddämpare!!! Det är verkligen en otrolig skillnad...
Jag säger som "musikanta"...Lite less är jag på kylan.
Det blir så bitande kallt och rått här i Roslagen iom närheten till öppet hav.
I Roslagen ligger temperaturen mellan 11-30 gr kallt.
Svanberga-vårt köldhål hade 30 gr för ett par dagar sedan.
Jag skyndade mig att fylla på med glykol i kylartanken.oroligt!
Må så gott...Kramar Christina

cruella sa...

Jag var i Paris i helgen och kan intyga att de svenska vinterkläderna gjorde sitt jobb. Det var faktiskt rått och kallt även om termometern inte visade mer än ett par minusgrader. Blåste snålt gjorde det också och efter en timme i kön till Edward Hopper-utställningen på Grand Palais var vi tämligen genomfrusna och glada att komma inomhus.

Monet sa...

Mira: jösses. Minus 18 är faktiskt kallt. Men soldränkt Uppland låter fint!

Musikanta: tack och lov så är våra olika väderförhållanden härnere inte långvariga. Igår regn hela dagen, idag strålande sol igen!! Men långvarigt regn och grå himmel är ju trist var det än inträffar.

Christina: jag vet hur det känns i Roslagen, nära havet som vi bodde. Just det råkalla är inte skönt alls. Men dina bilder från Norrtälje ser ju fantastiska ut. Du får hålla ut:-)

Cruella: jag förstår att det kan ha varit precis så som du beskriver. Har själv varit i Paris vinter och höst och vet att det verkligen kan vara regnigt, blåsigt och kallt. Och för två år sedan hade vi fruktansvärt väder här i byn, inte snö men någon minusgrad och iskalla vindar. Då räckte inte ens svenskkläderna till!

Kors och Tvärs sa...

Delar så gärna med mej av ett kylslaget Dalarna som just nu bjuder på -22 ....... Ha en bra fredagskväll :)