tisdag 25 december 2012

Vår julafton. Som i Sverige fast bara nästan

 Vi börjar vår julaftonseftermiddag med att duka upp vårt julbord. Inte en fransk vara, bortsett från gåslever, i sikte. En jättefin skinka från IKEA

Ett pyntat matsalsbord där vi också kan titta på gudstjänst från Slottskyrkan i Stockholm via vår sling-tv och lyssna på Kronprinsessan Victoria när hon läser julevangeliet.


Vi tänder ljus precis överallt fast det inte riktigt är mörkt än.Som när barnen var små väntar vi till efter Kalle innan vi sätter oss till bords. Det är faktiskt en konstig känsla med Kalle här i Provence. Vi har inte firat jul i Sverige på fyra år så det är kul med den gamla traditionen!


Julbordet ser ut som hemma i Sverige i år då vi firar helt för oss själva och käre maken länge längtat efter enbart svenska julbordsingredienser. Så vi har egentligen allt utom revbensspjäll, grönkål (det blir gräddstuvad färsk spenat istället) och cheddarost. Många ostar har fransmännen men engelska sorter finns det inte särskilt mycket av.

Vi har svenska sillar, gubbröra, Jansson, potatisgratäng, hemlagad paté och hemlagad majonnäs till äggen med räkor och rom. Och köttbullar och prinskorv och snaps för den delen också. OP men också hemgjord "Hirkum Pirkum" sedan i somras då vi gjorde snaps på Johannesörtblommor - urgod och bra mot baksmälla sägs det.

Senare på kvällen tittar vi igen på svensk tv och lyssnar till en fransman som sjunger O Helga Natt från Örebro. Det blir en konstig blandning, man hör också att han inte riktigt vet vad det är han sjunger men vackert är det.


Bland julklapparna återfinns böcker förstås, en ny stekpanna och en kul liten väderstation som berättar inne- och utetemperaturer, förutspår kommande väder men framförallt talar om luftfuktighetsprocenten, något vi lärt oss är bra att känna till under den varma perioden. Och för kalla dagar får jag en jättemjuk och fin morgonrock i varm fleece. Och så årets julklapp, riktigt fina hörlurar.

En härlig julafton, precis i vår smak!!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det såg nästan identiskt ut hos oss, fast vi hade förstås grönkål...

Monet sa...

Ja, kära Taradeauvänner - då blir det lite upprepning i morgon. Hoppas det går bra - också utan grönkålen:-) Ni är så välkomna!

Anonym sa...

Tack för det, det ska bli trevligt. Vi får se hur det går med Nisse, hörsel och syn är nedsatt, men doftsinnet är det inget fel på, men Dessie klarar nog att säga ifrån ...

Elisabet. sa...

Den där väderstationen kanske är Årets Julklapp ,-)
Mina barns pappa har fått (eller köpt sig) en sådan och nu får vi, på familjechatten, veta exakt luftfuktighet i Ystad, ja, och vindhastighet och annat viktigt ,-)

SoF sa...

Hallå där!

Va kul att du tittade in till mig och lämnade en kommentar.

Hur Magnus Uggla är som person kan jag inte uttala mig om, känner honom inte - och har aldrig blivit "trampad på tårna". ;)

Jag tyckte melodin och orden som han sjöng till/om sin pappa grep tag om mitt hjärta...

God fortsättning!

Monet sa...

Elisabet: akta dig! De där små väderstationerna är lätt beroendeframkallande:-)

SoF: jag skrev ett svar på din blogg. God fortsättning själv! Och jag tittar ofta in hos dig för att se dina vackra bilder. Lite svårt att kommentera dock, din captcha är lätt bångstyrig!

Inger sa...

Å vad fint det ser ut. Vi hade det också ungefär så fint, ända tills jag plötsligt drabbades av den ökända vinter-k-sjukan, innan jag ens hunnit äta färdigt. Fy tusan, säger jag bara. Inget roligt slut på julafton.

Monet sa...

Inger: Stackars dig!! Mitt i julmaten, det måste vara gräsligt. Kan inte ens tänka tanken.
Hoppas du mår bättre nu - det där har vi sluppit länge tack och lov!!

Bloggblad sa...

Så himla fint ni har det!!! Ser ljuvligt ut.