måndag 21 maj 2012

Svensk världsartist i fransk tv
I förra inlägget skrev jag om hur bortskämda vi varit genom åren med att "ha tillgång" till Barbara Hendricks, Blidöbo mellan sina många internationella framträdanden. Senast lyssnade vi nästan "privat" till henne på lilla Blidö Bio.

Nu ser jag henne igen. Den här gången i ett av Frankrikes stora underhållningsprogram "Champs Elysées" med Michel Drücker som programledare. Han är Frankrikes motsvarighet till vad Hyland en gång var i Sverige.Eller vem man nu ska jämföra med - det är liksom inte Oldsberg det handlar om och jag vet inte om Sverige har haft någon motsvarighet till den här fransmannen. Möjligen Lasse Holmqvist.

Michel Drücker leder också söndagsprogrammet "Vivement Dimanche", ett slags fransk motsvarighet till "Här är ditt liv" och där uppträder alla de franska storstjärnorna och kändisarna i ett flera timmar långt program på söndageftermiddagarna. Börjar man titta har eftermiddagen gått, så intressant är det ofta. Det är Charles Aznavour, Johnny Halliday (god vän till Drücker), min ungdoms vackra franska filmstjärnemän, nu lite fårade och en blandning av unga och gamla men fantastiskt vackra kvinnliga artister och deras familjer och vänner som samtalar och uppträder. Roligt är det också, det skojas och skrattas friskt och skämten är många.

"Champs Elysées" är däremot ett glamourprogram, de uppträdande artisterna, alla i världsklass, glider upp för Champs Elysées i tjusiga pastellfärgade veteranbilar i mint condition och kliver ur på röda mattan och in i scenlokalerna. Michel D. som är en särdeles sympatisk man känner dem alla och hans lugna och professionella sätt att fråga och prata med artisterna gör att man tycker att man känner dem sedan länge. Och Michel själv, ikonstämpel till trots, är så genomtrevligt franskt artig och charmerande att programmet är sevärt bara för den skull.

Och är det något fransmännen kan så är det show. Det glittrar och sprakar och takterna från Moulin Rouges tid sitter i. Här finns också program som "Le plus grande Cabaret du monde", Världens Största Cabaret med en annan välkänd programledare, Patrick Sébastien, en fransk charmör, också han i sina bästa år som avslutar sin shower med barbröstade damer i stringtrosor och tinglande scenkläder som får alla att gunga i sambatakt och klappa  händerna. "Comment ca va - comme ci, comme ci, comme ca", sjunger maken och jag unisont tillsammans med honom och hans gäster framför tv:n - det finns en genuin glädje i fransmännens sätt att roa sig som verkligen smittar genom tv-rutan.

Och så är det nu också när Barbara sjunger. Hon gör ett perfekt nummer förstås och det blir tyst och sen ovationer. Och så pratar hon och hennes gitarrist med Michel om ditt och datt och Barbara svarar och berättar och pratar på närapå perfekt franska!! Jag har hört henne sjunga på franska och tyckte då att det amerikanska ursprunget slog igenom. Jag tar tillbaka det. Hon är, för att ha engelska som modersmål, ovanligt språkbegåvad - det gäller också när hon talar svenska.

Och vi ler mot varandra, maken och jag och säger: "Vår Barbara". Och minns med glädje just de här (och många andra förstås) stunderna under våra skärgårdsår. Där och då förstod vi nog inte hur stor hon är!

2 kommentarer:

Christina sa...

Ja, Barbara Hendricks har verkligen en fantastisk röst.

Anonym sa...

Vad roligt och vad overkligt det måste ha känts att se och höra henne i Frans Tv. Det är så jag blir tårögd faktiskt:) Må så bra. Kramar Norrtälje