lördag 17 mars 2012

Svenskt boksällskap i Provence

Vi ingår i ett väldigt trevligt litet boksällskap med några svenska litteraturintresserade vänner, också bosatta här i Provence. Vi hinner inte träffas så ofta - Sverigeresor och andra aktiviteter gör att vi ses ungefär varannan månad. Och då har vi läst alla möjliga spännande böcker - alla med anknytning till Franrike.

Det kan vara franska författare översatta till svenska, svenska författare som skriver om Frankrike då och nu och allt spänner från modern litteratur till de gamla franska klassikerna.

Den här gången samlas vi i en liten stad nära oss hos goda vännerna I och L, kända för sin matlagningskonst. Och idag består lunchen som föregår litteraturdiskussionerna av en blågul anrättning av fänkålssallad med oliver, apelsiner och härligt italiensk bacon och sedan till allas överraskning: svensk husmanskost i form av en underbar kålpudding. Mums så gott!! Se den ihop med den provencalska duken med sitt traditionella olivkvistmönster.

Dessi vaktar sin korg och mäter sig mot husets katt. Som faktiskt efter ett tag långsamt backar bakåt och föredrar att gå undan. Den här lilla skrutthunden får de flesta "på fall" - man undrar vad det är som gör att hon är så kaxig?

Den fina bilden på dörren i vardagsrummet visar hur vi engagerat sitter runt bordet och pratar böcker, politik, kulturskillnader, utveckling i våra olika länder och annat intressant. Timmarna flyger iväg.

Innan vi åker hem nyper jag försiktigt i den färska buketten av också blågula blommor. Så vacker och med så för mig okända blommor. Någon som känner igen?

--------------------------------------------------------------------

Och så hoppas jag att den vedervärdiga ordverifikationen för kommentarer är borta hos mig. Ända sedan jag började blogga har jag tyckt det varit jättetråkigt med kommentarer som ska godkännas, idiotiska bokstavssammansättningar som ska fyllas i och framförallt: de bloggar som argsint uppmanar en att inte sno bilder och påpekar upphovsrätt etc.

Lägger man ut sin blogg till allmänt beskådande får man väl acceptera att det då och då kommer in en aggressiv eller knäpp kommentar och hantera det därefter. Eller, om någon använder ens bild (om man inte är professionell fotograf för då tycker jag det är en annan sak) så får man väl glädja sig åt det och inte surna till. Att bevisa att man inte är en "robot" genom att fylla i suddiga bokstäver innan man kan skicka sin kommentar tror jag bidrar till att det spontana tyckandet försvinner.

Jag har försökt ta bort det från min blogg dit nya Blogger uppenbart lagt det utan att fråga mig. Vill gärna ha feed-back på om det funkat?

8 kommentarer:

Kors och Tvärs sa...

Testar direkt! Gillar inte heller ordverifieringar och annat diverse tok... Precis som du säger - lägger man upp sin blogg till allmän beskådan får man nog tåla en del (om det nu skulle behövas - blogger har ett starkt inbyggt spamskydd)

Det händer att jag avstår att kommentera hos vissa eftersom det blir för krångligt. Tack för enkelheten.

Kors och Tvärs sa...

Jo då - det fungerar utan problem :)

Elisabet. sa...

Och tänk, jag är ingen robot nu heller, men slipper bevisa det ,-)

Christina sa...

Fnissar förtjust över Elisabets kommentar, och kan bara instämma, jag är ingen robot nu heller. Snyggt jobbat Monet!
Fina bilder därtill, och litteraturcirklar är roliga, verkligen. Ni verkar ha det väldigt trevligt!

Rogarden sa...

Ler lite och känner av den där härliga stämningen ända hit till Sverige och Kalmar. Visst är det härligt med goda vänner, härlig mat och lite blommande kraft.

Och, jajamen...det gick så lätt att kommentera.

Inger sa...

Freesia, är det inte det?? Examensblommor, åtminstone förr.

Mira sa...

Jag skulle också föreslå fresia, men jag är inte helt säker.

Tycker att jag anar en annan vovve som deltar i bokdiskussionen...

och är man så liten som Dessi, så måste man vara kaxig. Annars blir man kliven på.

Tänkte på senast igår det där du sa vid vår fråga om Dessi aldrig blir kliven på, och ni svarade att hon lärt sig att akta sig. Hemma hos oss är det tvärt om. Vi har lärt oss att akta oss när Emser dräller ikull mitt ivägen...

Monet sa...

Kors och Tvärs: och tack för den snabba testen!

Elisabet: skönt att slippa viss bevisföring

Christina: ja bilderna gör verkligen stämningen rättvisa. Vi äter god lunch, har väldigt trevligt och har intressant bokdiskussioner.

Rogården: härligt att det kändes hela vägen hem till Sverige. Vissa dagar är gulddagar och de här definitivt det. Man blir bara glad och lugn och får huvudet fullt med tänkvärda tankar!

Inger och Mira: nej, det var inte fresia, de känner jag igen. Jag har aldrig sett de här blommorna förut men vackra var de. Och Mira - du skarpögda - visst är det ytterligare en hund "med i bilden". Det är Paula, värdparets hund som är väldigt lik Christinas pälstjejer. Ingen vet rasen, hon är hämtad på hittehem här och är väl i Dessis ålder. Otroligt ouppfostrad, härjig och orolig i början men nu är hon lugn, lydig och jättekelig. Hennes kommandoord är på franska minsann!