söndag 25 mars 2012

Ma tante fantastique!

Det finns många anledningar till att vi flyttade till Frankrike. En av dem som tillsammans med sin man i hög grad bidrog till detta beslut är min fantastiska faster B. Här sitter hon i vår franska soffa med vår franska pudel där ögonblicklig kärlek uppstod dem emellan.

Inte så konstigt, själv hade hon för många år också en svart pudel, Tufs, en något större än Dessi men lika smart och charmig. Min fantastiska faster, för det är hon, bodde tillsammans med min farbror under många, många år härnere i södra Frankrike halva året. Sommarperioden på den egna ön i den blekingska skärgården. Och de uppmuntrade oss under lång tid och i omgångar att göra som de själva gjort. Så mycket av inspirationen och att våga ta ett så stort steg har de tillsammans stått för.

Sedan några år är min farbror inte längre i livet. Han fick en fantastisk vård härnere men också i Sverige. Min faster B fick länge vara vid hans sjuksäng och klara det mesta själv under de sista åren. Alltid med ett leende, alltid glad, pigg som en pelikan och väjde aldrig för några svårigheter.

Idag har hon flyttat tillbaka till Sverige. Och skötte förstås hela flytten själv, monterade ner IKEA-garderober, packade och ordnade med all administration. Och så hann hon med att hälsa på oss också.

Tillbaka i Blekinge har hon med samma kraft och energi lärt känna nya människor och är med i intressanta och spännande sammanhang. Gör utflykter och ser till att renovering och upprustning sker på skärgårdsön dit hon själv tar sig med egen motorbåt.

Nyligen blev hon ombedd att hålla ett föredrag om sitt spännande och innehållsrika liv som bland annat innefattade några år som barn i dåvarande Persien där hennes pappa, min farfar pionjärflygaren hjälpte schahen att bygga upp det persiska flygvapnet.

Hon skickade mig en mailkopia (för det är klart att hon, 83 år gammal, sedan länge haft dator, surfar och mailar och har egen faceboksida) av sitt föredrag och berättade sen lite om vad hon håller på med just nu.

Så här avslutar hon sitt mail till mig:

"Som du ser har jag fortfarande ett innehållsrikt liv och det positiva är att jag vaknar varje morgon och tycker det är så roligt. Jag är försökskanin när det gäller att hitta ett vaccin mot bältros för äldre människor och nyligen skulle jag fylla i en hälsodeklaration. "Kan ni gå en kilometer? Kan ni gå en trappa? Kan ni bära hem era matkassar? Har ni mer ont idag än för sju dagar sedan?" O.s.v Det slutade med att man från en ruta på sidan skulle dra en linje till någonstans på en skala 1-100 som visade hur man mådde. Jag tänkte, att jag kan ju inte sätta den på 100 för då tror de väl inte att man är klok, så jag satte den på 95. Ja, det låter som jag skryter men det är faktiskt så här.


Ja, finns det något mer att säga? Än att det är helt underbart att läsa något så närvarande och livsbejakande. Själv känner jag mig ibland som om jag mest skulle svarat nej på frågorna men hon är min inspiration, "ma tante fantastique" - hon den glada som fortfarande skuttar som en liten stenget på sina skärgårdsklippor.

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Helt f a n t a s t i s k t!

Monet sa...

Javisst är det? Underbart med så otroliga förebilder och att livet kan vara så härligt också en bra bit upp i åren!

Dubbelörn sa...

Det här kunde ha varit min mor! Hon var nyfiken på livet o på allt nytt. Och det är det som jag tror är nyckeln till långt liv.

Otrolig kondition hade hon också o höll igång fram till hon var 92, ett fall gjorde att hon tacklade av. Men jag fick ha henne tills hon blev 95... o min mor fick mig när hon var 47år ;).

Syster T sa...

Sååå fint skrivet om faster B och så på pricken bra beskrivning av henne!! Fick också hennes berättelse om sitt liv - underbart! Må så gott, vi längtar! Kram

Anonym sa...

Det finns verkligen många fantastiska kvinnor i din släkt(dig inberäknat).
Kram Atti

Monet sa...

Åh, men åh, käraste bästaste vän, vilken underbar kommentar. Ibland kan man känna sig uträknad av vissa men att bli "inräknad" igen med en sån fin tanke gör mig nästan gråtfärdig. Du som kan mig och oss dessutom. Kram och vi ser så fram emot att ni kommer snart!

Monet sa...

Och till Dubbelörn och Syster T förstås: tack för så rara kommentarer - visst är det härligt med såna här förebilder. Själv blev min faster också väldigt glad för den här beskrivningen av henne, det känns extra roligt!