torsdag 12 januari 2012

Mera hav och bergJust nu känns vädret som upp och nervända världen. Det är visserligen kyligt på nätterna och det tar en stund innan värmen kommer på terrassen. När vi var i Carqueiranne som den lilla hamnorten heter häromdagen såg vi segelbåtar till havs, folk som fiskade och en man med surfbräda som paddlade fram och tillbaka. Iklädd våtdräkt vilket inte labradoren är som simmande är på väg mot honom på en av bilderna.

Om det inte varit för att det varit så folktomt och så lätt att parkera hade det här kunnat vara under en semesterperiod. För oss som bor här året runt är det en lyx att kunna ha tillgång till hav och stränder och trevliga havsnära restauranger utan att behöva trängas med folk. Och kunna gå promenader på nästan ödsliga stränder, de som annars är fullsmockade med turister.

Det som är trist med de olika orterna härnere är att det är överfullt och mer än det  av folk under sommaren. Det lönar sig inte att ens åka till havet, man kommer inte fram, får sitta i varma köer och irra runt efter parkeringsplats. Många åker istället upp en bit i landet till de mera lugna stora sjöarna som också är jättefina. Det är turister, tingel-tangel, rörigt och knökigt, trist och dyr restaurangmat och den sortens liv utövar ingen tjusning alls på oss. Då har vi det jättebra i vår lite svalare och lugnare by med pool i området om vi har lust till bad.

På vintern dör de här orterna dessutom. Varje större hyreskomplex där badhanddukarna hänger på altanerna under sommartid har nu tillbommade fönster och stålpersiennerna är nerdragna överallt. Några permanentboende finns kvar men mycket få. Någon enstaka restaurang är öppen men gästerna är heller inte många. Många restaurangägare stänger också helt i januari och tar ut sin semester då. Kanske åker dom till Thailand och värmen där, vad vet man.

Så här är det förstås i varje område som drar till sig turister, inte bara här i södra Frankrike. Men det är klart roligare att leva i en liten by som lever året om, som har sina affärer och restauranger öppna varje dag och även om det är lite kallt sitter gubbarna påpälsade på stolarna utanför caféerna som vanligt. Eller också står de och skrävlar  inne vid bardisken om det senast skjutna vildsvinet och tar sig en hutt av något slag.  Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det förstår jag sannerligen. Stensjö är inte Rivieran, men sommartid står bilar parkerade längs lilla vägen här där vi bor och turister tar över .., det är nästan som om man får be om ursäkt att man vill bada ,-)
Aldrig att jag glömmer häromåret, när sthlms-turister i Båstad helt enkelt tog över en av bryggorna till sig själva, ja, dom skulle bada nakna på morgonen och ortsbefolkningen, som badar året om, fick vackert vänta på sin tur.
Det hade jag a l d r i g tolererat!!

Gunilla sa...

Så fint ni bor och vad härligt med solen. Här bara regnar det och är på nollan. Tack för det långa inlägget (Axel Karlson) på min blogg. Jag återkommer via epost i helgen. Jobbar alldeles för mycket den här veckan för att skriva något vettigt.