fredag 9 september 2011

Husbilsresa. Från Aix en Provence till ArlesEfter alla gästande vänner och familjebesök bestämmer vi oss för att försöka hinna med en liten husbilsresa. Även denna gång västerut, jag vill gärna till min ungdoms Montpellier och de omgivningarna och så är jag nyfiken på Toulouse en bit längre in i landet.

Med husbil är det så att man får acceptera att den är svår att köra inne i trånga franska gränder och gator. Den är heller inte lättparkerad. Så kallade ställplatser - enkla övernattningsplatser - är det också ont om i Frankrike. Däremot har varje ort med självaktning en camping och det är det som gäller. Om man vill kunna tanka vatten, tömma vatten och toalett, ha tillgång till serviceutrymmen plus elektricitet. Och WiFi som internetuppkoppling kallas här. Numera erbjuder varje camping med självaktning sådan, betalar gör man via kort när man väl är uppkopplad.

Vårt första mål var Aix en Provence, en mytomspunnen stad ganska nära oss. För att verkligen kunna besöka den har vi sedan länge bestämt att ta vår vanliga bil och kanske bo på hotell i centrala staden. Den här gången blev det alltså campingplatsen direkt, en ganska vacker sådan i stadens utkant. Första bilden visar det klassiska upplägget. Det är som tilläggning på kvällskvisten med båt fast här har var och en en ganska rejält tilltagen uppställningsplats. Maken kontrollerar dagens mail, det serveras rosévin med tilltugg och senare lagas det mat i bilen. Det är ordentligt varmt, över 30 grader även på kvällen. Runt omkring oss talas det mest tyska - nu är fransmännens egen semester över och det är dags för seniorer som vi från Belgien, Tyskland, Italien och föralldel också från Frankrike att inta campingarna.

Efter en varm natt kör vi vidare till Arles där vi hoppas kunna köra igenom staden och via bilen ändå kunna kika lite på de romerska monumenten, inklusive ett "mini-colosseum" som ska finnas här. Av denna tanke blir intet. Arles visar inte upp sig från sin mest charmerande sida. Vi anländer vid ettiden en lördag och gatorna är avstängda och man håller på att städa upp efter förmiddagens stora marknad.

Det är skräpigt, rörigt och fult. Vi tvingas köra runt i cirklar och kommer inte i närheten av något som liknar centrala Arles. Vi ger upp och kör därifrån. Antagligen får vi göra samma sak som med Aix en Provence. Ta en övernattningstur med "lilla bilen" och bo centralt.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: