söndag 22 maj 2011

Sydfransk åskhimmel
När det åskar här hos oss i Provence är det med besked. Vi är dock hyfsat vana, skärgårdsåskvädren under många år på ön i Sverige lärde oss att leva med både blixt, dunder och långa strömlösa perioder.

Här brakar det mellan bergen så att man nästan blir lomhörd. Fort får man rusa, hämta in stolsdynor och rycka sladdar till datorer och tv-apparater och inom ett par sekunder mellan blixt och knall kommer skyfall av sällan skådat slag. Till skillnad från den svenska ö-världen där vi kunde vara utan ström i timmar kommer den här tillbaka inom några minuter. Fransmännen måtte vara utrustade med extra uppbackning - idag är det söndag och inte tror man att någon jobbar då? Men det går bara några minuter mellan varje avbrott och sen blinkar det till och vi får tillbaka strömmen. I ett par omgångar får man ställa om tv-displayer och klockorna på ugnen och micron men värre än så är det inte.

Vi hade nästan 32 grader och 30 procents luftfuktighet på eftermiddagen, varmt och tungt var det och för första gången i år satte vi på vår klimatanläggning på behagliga 22 inomhusgrader - COOL. När åskan passerat hade vi 24 grader och 95% luftfuktighet!! Inte konstigt att man känner av väderomslagen!!
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Mira sa...

Bombardemang, Madame! Det lär ska ha åskat med besked i Skåne i helgen också. Här hade vi strålande sol och 22 grader. Klippte gräset för första gången i år.

Monet sa...

Mira: oj, sommaren verkar ha kommit fort till Sverige. Här är den i full gång, 32 grader igår och 31 idag. För varmt faktiskt - det blir inte många knop. Och här är gräset redan brunt på sina ställen.