onsdag 13 april 2011

Vanlig dag i sydfransk by


Det här är "stora" vägen som går igenom vår by. Den är särskilt älskad av motorcyklister eftersom den är smal och kurvig som den värsta alpväg. Norr om oss går den genom "berg och dal" och man blir omkörd av de här galningarna precis hur som helst, gärna i skymda kurvor.

Idag har vi varit hos Madame D, vår späda rara husläkare för förnyelse av recept och lite annat. Under tiden städar vår fantastiska Carole vårt hus och tar hand om Dessi som inte gillar att vara ensam.

I väntrummet hos doktorn sitter några äldre par, ett av dem där kvinnan är otroligt välklädd i chaneldräkt och vackra smycken. Värdigt franska är de i sin vithårighet. Alla hälsar vänligt när en ny patient kommer in: "bonjour messieurs-dames" låter det. Och så säger man adjö när man varit inne hos doktorn. Hon är som vanligt vänlig och tar sig mycket god tid, aldrig något jäkt utan noggrant gås allt igenom.

Vi berättar att vi ska ta en minitur med vår "kammping kaar", camping car som husbil heter på franska. Till vildhästarnas och flamingosarnas deltalandskap Camargue. Åh, säger hon, där är fint. Men ni måste absolut ta med myggmedel, det är säsong för myggorna där nu. Detsamma säger Carole som bott därborta tidigare. "Attentions, les moustiques". Vi har svenskt myggmedel men kanske får vi inköpa extra starkt franskt dito och så har vi "spottat" Dessi också med särskilt medel mot en läbbig sandfluga som ger så mycket sjukdomar att man bara inte vill veta.

Efter doktorsbesöket går vi den lilla gatan fram och besöker byns slaktare. Han heter något väldigt långt och konstigt som låter som kurdistanska men förnamnet är Gérard och han är en tvättäkta vänlig fransman. Jag vill beställa en lammstek till långfredagen nästa vecka och det går så bra. Vi pratar om hur stor och vilken bit och eftersom detta är nya franska ord för mig går han helt resolut och hämtar ett helt lamm, lägger på disken och visar vad som är "gigot d'agneau", dvs stek från lårköttet.

Han blir väldigt förvånad när han får höra att långfredagen är en helgdag i Sverige vilket det inte är i det katolska Frankrike. Konstigt nog. Påskhelgen firas på påskdagen, dvs söndagen och dagen när Jesus hängdes på korset är vanlig vardag. Till helgen  börjar det franska påsklovet som är två veckor långt - barnen går länge i skolan på dagarna men har desto längre lov.

Nere i byn är det stillsamt. Småaffärerna har öppnat efter siestan, Martine står som vanligt och klipper sina kunder, ett par äldre stamgäster sitter som alltid på sina stolar utanför caféerna och läser Var Matin, lokaltidningen. Eller tittar på folk. Och varje hel- och halvtimme klingar det i kyrkklockan  mitt i byn. En vanlig dag med franska möten, alla genomsyrade av vänlighet, artighet, serviceanda och intresse.

Nu blir det blogguppehåll ett tag igen - franska landsbygden är inte full av internetmöjligheter precis. A bientôt!

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ack, ljufvligheter vad du skriver härligt ..., och tänk, nu har man fått strosa omkring i byn och hört klockorna klämta och allt det andra!

Det tackar jag för.

Helen sa...

Vilken härlig vardag ni har i er fina, lilla by. Hoppas nu att ni får en trevlig semestertripp!
Jag har en liten gåva till dig på min blogg idag. Du får kika in vid tillfälle...
Kör försiktigt. Kram!

Dubbelörn sa...

Snart får vi strosa på gatorna där nere. Bara dryga veckan kvar :).

Har precis fått rapport om att sparrisen har kommit o likaså jordgubbarna fr Portiragnes. Längtar!

Önskar er en trevlig tur.

Anonym sa...

Vi bor i norra kanten av Camargue (Arles) och tycker kanske att mygg-plågan är lite överdriven. Den som varit med om knotten i Norrland en sommarnatt tycker det är ganska lugnt. Fast visst skall man ta med myggmedel om man är i Camargue under kväll/morgon. Nog så viktigt är en bra kikare!

/Sven L

Anonym sa...

Hejsan!

Tack för en härlig blogg!

Tänkte höra om ni gillar att resa och i så fall skulle kunna tänka er att publicera en länk till våran klients hemsida?
Denna artikel handlar om Frankrike (Paris) och har en diskret länk till Expedias hemsida, som vi sammarbetar med.

Namn: Expedia
URL: http://www.expedia.se/

Tack för att ni har tagit er tid och läst. Tveka inte att kontakta mig om ni har några frågor. Jag skickar gärna artikeln till er om ni är intresserad.

Med vänlig hälsning,

Marie Sjöström
OBAN Multilingual
marie.sjostrom@obanmultilingual.com

Brutus sa...

Ha så trevligt och njut av de vita hästarna, men ej av myggen!
Kör försiktigt!
Kram från oss vid havet!