måndag 11 april 2011

Lilla Julafton!!

Idag kom min efterlängtade julklapp. Den som jag fick symboliskt på julafton av käre maken och som innebar att jag fick välja en ny kamera. Inte för att det är ett dugg fel på min gamla, det är en älskad Panasonic DMC LX3, en kompaktkamera som får strålande betyg var man än läser.

Det enda, och det har jag saknat, är att zoomfunktionen inte varit särskilt utvecklad. Jag gillar att redan när jag tar bilden kunna zooma in och utesluta oväsentligheter även om man kan redigera bort sånt senare. Lite kul med "spionkamera" är det också.

Jag har haft både Canon och Sony förut men blev övertalad att pröva Panasonic för ett par år sedan. Leicaobjektivet och de många fiffigheterna som Panasonic faktiskt är först med gör att jag gillar deras koncept. Nu blev det en DMC TZ20, en modell som faktiskt är mindre än min gamla men som har en superzoom, flera pixlar förstås och så saker som GPS (som visar var bilden är tagen minsann), pekskärm, ansiktsigenkänning  och videoinspelning i HD-format, ja säg vad som inte finns. Nästa år kommer en ny modell med ännu fler funktioner, så är det ju bara men man får sluta vilja byta upp sig varje gång.

Nu har jag hjälpligt ställt in menyerna (den här gången på franska eftersom kameran är köpt här) och zoomat runt lite. Bland de grönskande träden, grannarnas balkong tvärs över gatan och så gatlampan utanför tomten. Är man riktigt lat förlitar man sig på läget Intelligent Auto som automatiskt väljer de bästa inställningarna. Själv har jag aldrig lyckats slå dem genom egna inställningar. Jo, jag kopplar bort blixten och tar hellre lite suddiga bilder än kalla blixtditon. De här kamerorna tar ju otroliga bilder också i mörker och stearinljussken.

Vad kan man inte göra på och med internet frågar jag mig också. Kameran har jag valt helt utifrån ett antal bedömningar på nätet, den är beställd på internet på franska Darty, motsvarigheten till El Giganten, betalad med kort över nätet och levererad med Chronopost direkt till dörren dagen efter beställningen.

Nu blir det närbildsfoton och zoom för hela slanten ett tag så länge det är roligt!!

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Spännande med ny kamera. Själv har jag aldrig varit så tillfreds med en dylik, som med helsingborgarens Pentax. Den var makalös och framför allt så bra att ta med i skymningsljus.

Mira sa...

Lycka till med din nya kamera! Ska bli kula att se resultaten!

Brutus sa...

GRATTIS, den verkar jättefin! Lycka till!

Staffan H sa...

Lycka till med din nya kamera och hoppas att du får mycket glädje och nytta av den!